Szőlőzselé citrommal és szegfűszeggel

| Szőlőzselé receptek
Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szőlőzselé citrommal és szegfűszeggel
Adag: 1 adag (3 üveg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ teáskanál szegfűszeg
1 db darabolt citrom
150 dkg kék szőlő

Elkészítés:

1. A megmosott szőlőt és citromot befőzőüstbe vagy nagy, vastag falú edénybe tesszük 3 dl vízzel. Forrásig hevítjük, lefedjük, és 35-40 percig lassú tűzön főzzük. (amikor a szőlő már puha, kanállal nyomkodjuk szét, hogy még több levet eresszen). Használhatunk többfunkciós robotgépet a gyümölcs aprításához. Az apróra vágott gyümölcsöt rövidebb ideig kell főzni, hamarabb megpuhul. Így igazán gyümölcsös, üde ízű, tiszta zselét kapunk.

2. A gyümölcshúst átszűrjük zselészsákon vagy muszlindarabbal kibélelt szitán egy nagy tálba. (A zselészsákot érdemes használat előtt forrásban lévő vízben leöblíteni, így biztosan steril lesz.) Vigyázat! Nem szabad nyomkodni a zselészsákot vagy a gyümölcshúst, mert akkor nem lesz igazán tiszta a zselé.

3. Mérjük le a gyümölcs levét, és számoljuk ki a szükséges cukor mennyiségét: 45 dkg cukor kell 6 dl léhez. (A gyümölcslé mennyisége változó, és mindig ehhez igazodva kell kiszámolni a cukor mennyiségét!)

4. A gyümölcs levét, a cukrot és a szegfűszeget edénybe tesszük, és óvatosan felforraljuk. Kevergessük, amíg a cukor felolvad. 5-10 percig gyorsan forraljuk, hogy elérje a megfelelő állagot. A zselé állaga akkor megfelelő, amikor a cukor 105 fokos, de minden esetben célszerű dermedési próbát végezni. Ehhez korábban tegyünk a hűtőbe néhány kistányért, majd amikor megfelelőnek érezzük a pillanatot vegyük elő az első tányért és 1 teáskanál zselét helyezzünk a behűtött tányérra. Ha megdermed, és a kissé ferdén tartott tányérkán végighúzott ujjunk tiszta nyomot hagy maga után, akkor megfelelő a zselénk állaga.

5. Hagyjuk 5 percig állni, hogy a szegfűszeg ne a tetején lebegjen, vagy akár kis is vehetjük a szegfűszeget a forró zseléből. Ezután töltsük a zselét előmelegített, csírátlanított befőttesüvegekbe. Viaszolt papírkorongokkal fedjük le, csavarjuk rá a fémtetőt vagy zárjuk le celofánnal és befőttesgumival. Címkézzük fel, majd hűvös, sötét helyen tároljuk. Körülbelül 9-12 hónapig áll el. A felbontott zseléket hűtőben kell tárolni, és 3-4 héten belül fogyasszuk el.

A lédús és/vagy magas pektintartalmú gyümölcsökből csodás zselék készíthetők. Ehhez a recepthez a legjobb, ha rózsaszínes árnyalatú kékszőlőt használunk, mely igen lédús, de pektintartalma közepes, így a citrom hozzáadásával érhető el a kívánt állag. Remekül illik hideg sültekhez, sajtokhoz.
Szőlőzselé citrommal és szegfűszeggel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3158 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Szőlőzselé citrommal és szegfűszeggel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
recepttár