Sárgabaracklekvár

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sárgabaracklekvár
Adag: 1 adag (2 üveg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg sárgabarack
1 db citrom leve

Elkészítés:

1. Tegyünk egy-két kistányért a hűtőbe vagy a fagyasztóba.

2. Vágjuk félbe a sárgabarackot, vegyük ki a magját, majd helyezzük tálba a gyümölcsöt, és rétegenként szórjuk meg a cukorral.

3. Fedjük le a tálat egy tányérral, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten néhány órára vagy egy éjszakára. (Megéri egy kicsivel több időt fordítani a gyümölcs előkészítésére, mert a cukor hatására feszesebb lesz a gyümölcs húsa, és így a főzés során nagyobb darabok maradnak majd, azaz ízletesebb és szebb textúrájú lesz az eltett finomság.)

4. Tegyük a cukrozott sárgabarackot a gyümölcs kifolyt levével együtt befőzőüstbe vagy vastag falú edénybe, és csorgassuk rá a citrom levét.

5. Kezdjük főzni kis lángon, óvatosan kevergessük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. (Ügyeljünk rá, hogy ne törjük össze a gyümölcsöt kevergetés közben.)

6. Nagyobb lángra állítva a tűzhelyet, hevítsük forrásig a lekvárt, de csak finoman gyöngyözve forraljuk - nem rotyogva, mint a dzsemet - 7-10 percig, amíg sűrűsödni nem kezd. Ne kevergessük, míg a szilárdulására várunk.

7. Húzzuk le az edényt a tűzről, és végezzük el a dermedési próbát: helyezzünk 1 teáskanál masszát a behűtött kistányérra, és várjunk jó 1 percet. Ha a lekvár megdermed, és a tányérkán végighúzott ujjunk tiszta nyomot hagy maga után, illetve a teteje redőzött, akkor megfelelően zselés az állaga. Ha még nem dermedt meg, akkor 1 percig forraljuk, majd végezzünk újabb próbát. (Viszonylag lágy állag a cél.)

8. Hagyjuk néhány percig állni a lekvárt, hogy a gyümölcs lesüllyedjen a forró edényben. Ezután merőkanállal merjük tiszta, csírátlanított befőttesüvegekbe. Fedjük le viaszolt papírkorongokkal, csavarjuk rá a tetőt. Címkézzük fel, majd tároljuk hűvös, sötét helyen (6 hónapig eláll). Felbontás után tartsuk hűtőben.

Sárgabaracklekvár
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1751 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Sárgabaracklekvár
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
tippek, fortélyok