Lazacos-lencsés saláta

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 50 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Lazacos-lencsés saláta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg lebőrözött, darabolt lazacfilé
10 dkg főtt, vörös lencse
10 dkg főtt, zöld lencse
3 dkg reszelt parmezán sajt
15 dkg kockára vágott, pirított kenyér
20 db félbevágott koktélparadicsom
1 fej összetépkedett római saláta
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
vagy
1 evőkanál chiliolaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
Az öntethez:
1 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál zöldségalaplé
2 és fél dl majonéz

Elkészítés:

1. Az öntethez keverjük ki a majonézt a zöldségalaplével, a magos mustárral és az ecettel. Tegyük hűtőszekrénybe, amíg fel nem használjuk.

2. A saláta készítéséhez tegyük a salátát, a lencséket, a paradicsomot és a pirított kenyérkockát egy nagy, lapos salátástálba, és tegyük félre.

3. Forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes tűz fölött, és süssük meg benne a lazacot. Többször forgassuk, amíg puha nem lesz (4 perc). Törjük darabokra a lazac húsát egy villával, és tegyük a salátára.

4. Locsoljuk a majonézes öntetet a salátára, és szórjuk meg a parmezánnal. Sóval, borssal ízesítsük.

Ha időszűkében vagyunk, használhatunk jól lecsöpögtetett konzervlencsét is. Máskülönben főzzünk puhára a száraz zöld és vörös lencsét körülbelül 30 perc alatt. Majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Lazacos-lencsés saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1315 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Saláták
Saláták
(Ventus Libro Kiadó, 2011)

Ízletes, tápláló és laktató receptek minden alkalomra. Több mint 130 csábító salátaötlet. Minden receptet gyönyörű, színes kép illusztrál, mely megmutatja, hogyan fog kinézni a kész saláta. bővebben...
Lazacos-lencsés saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Saláták
Saláták
(Ventus Libro Kiadó, 2011)

Ízletes, tápláló és laktató receptek minden alkalomra. Több mint 130 csábító salátaötlet. Minden receptet gyönyörű, színes kép illusztrál, mely megmutatja, hogyan fog kinézni a kész saláta. bővebben...
van itthon