Sertéssült

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Sertéssült
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg bőrös, kicsontozott sertéshús
2 szál sárgarépa
2 fej hagyma
1 teáskanál édesnemes pirospaprika
2 evőkanál olaj
3 gerezd fokhagyma
½ teáskanál köménymag
50 dkg sertéscsont
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A húson a bőrt éles késsel rombusz alakban bevagdossuk.

2. A köményt kissé felaprítjuk, meghámozunk egy gerezd fokhagymát, és finomra aprítjuk. Mindkettőt összekeverjük az olajjal és a pirospaprikával. A húst körös-körül jól bekenjük vele, fóliába csavarjuk, és egy éjszakára hideg helyre tesszük.

3. Jó 3 órával az étkezés előtt a sütőt 250 fokon (légkeverésesnél 22 fokon) előmelegítjük.

4. A húst kivesszük a fóliából, megsózzuk és megborsozzuk. A bőrös oldalával lefelé egy nagy tepsibe tesszük. A forró sütő egyik alsó sínjére csúsztatjuk, és elősütjük. Utána a többi oldaláról is gyorsan és forrón elősütjük. A húst kivesszük a tepsiből, a csontokat a sütőzsírba tesszük, és megpirítjuk. Utána visszatesszük a húst - a bőrével fölfelé.

5. Most 30 percig hagyjuk sülni, időnként meglocsoljuk a kisült zsírral. Közben meghámozzuk a hagymát, a sárgarépát és a zellert, majd kis kockákra vágjuk. A többi fokhagymát csak meghámozzuk.

6. A sütőt lejjebb vesszük 180 fokra (légkeverésesnél 160-ra), a zöldségeket és a babérlevelet a tepsibe tesszük. Egy kis vizet (vagy sört) öntünk a húsra, újabb 90 percet sütjük, míg a pecsenye kívül ropogós, belül puha lesz. Időnként meglocsoljuk a szaftjával, és vizet vagy sört öntünk utána.

7. Kivesszük a sültet a tepsiből, és a kikapcsolt sütőben pihentetjük, míg elkészül a mártás. A szaftot szűrőn keresztül egy lábosba öntjük, és kicsit forraljuk még, hogy besűrűsödjön. Ízesítjük, a pecsenyéhez tálaljuk.

Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Sertéssült
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2039 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
A főzés alapkönyve ,
A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub, 2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a főzés... bővebben...
Sertéssült
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
A főzés alapkönyve ,
A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub, 2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a főzés... bővebben...
twitter