Őszibaracklekvár dióval

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Őszibaracklekvár dióval
Adag: 1 adag (3 üveg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg durvára darált dióbél
125 dkg érett őszibarack
1 evőkanál brandy
1 db citrom leve
1 db hámozott, szeletelt narancs

Elkészítés:

1. Tegyünk egy-két kistányért a hűtőbe vagy a fagyasztóba.

2. Az őszibarack tetején keresztben kis bemetszést ejtünk, majd a gyümölcsöket 30 másodpercre forrásban lévő vízbe, majd hideg vízbe tesszük, így könnyen le tudjuk húzni a héját. Félbevágjuk, kivesszük és félretesszük a magokat. A gyümölcshúst nagyobb darabokra vágjuk.

3. Az őszibarackdarabokat és a hártyájával együtt vékonyra szeletelt narancsot tálba tesszük, és rétegenként megcukrozzuk. Lefedjük egy tányérral, és 4 órára vagy éjszakára állni hagyjuk szobahőmérsékleten. A cukor hatására az őszibarack levet ereszt, és nem mállik szét maj főzés közben, a masszában nagyobb gyümölcsdarabokat is maradnak majd.

4. Az őszibarackmagokat kössük egy darab muszlinba. A cukrot és a gyümölcsöt tegyük befőzőüstbe vagy vastag falú edénybe, és lógassuk bele a magos batyut.

5. Nagy lángon forrásig hevítsük, finoman gyöngyözve forraljuk - nem totyogva, mint a dzsemet - 15-20 percig, amíg a keverék sűrűsödni nem kezd. akkor húzzuk le az edényt a tűzről, és végezzük el a redős próbát. (Ennek során vegyük elő a lehűtött tányért, tányérokat, tegyünk 1 teáskanál lekvárt rájuk. Ha megdermed a massza, és a kissé ferdén tartott tányéron végighúzott ujjunk tiszta nyomot hagy maga után, illetve a lekvár teteje redőzött, akkor megfelelő az állaga.) Ha még nem dermed meg eléggé, akkor forraljuk további 1 percig, majd végezzünk újabb próbát.

6. Ha már megfelelő a massza sűrűsége, vegyük ki belőle a magos batyut, keverjük bele a citrom levét, a diót és a brandyt. Hagyjuk néhány percig állni az edényben, hogy a gyümölcs lesüllyedjen a forró elegyben. Merjük merőkanállal tiszta, csírátlanított befőttesüvegekbe. Címkézzük fel, majd hűvös, sötét helyen tároljuk. Felbontás után tartsuk hűtőben.

Konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, ne töröljük ki az üveget.
Érdemes nagyon érett őszibarackot választani, mert annak a legfinomabb az íze és az illata. Érett nektarin is használhatunk hozzá.
Őszibaracklekvár dióval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2485 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Őszibaracklekvár dióval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
tippek, fortélyok