Málnadzsem

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Málnadzsem
Eljárások: forralás, főzés
Adag: 1 adag (2 üveg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
65 dkg friss málna
½ db citrom leve

Elkészítés:

1. Néhány kistányért tegyünk a hűtőbe, később szükségünk lesz rá. A gyümölcsöt tegyük befőzőüstbe vagy nagy, vastag falú edénybe. Adjunk hozzá 1,5 dl vizet és csurgassuk bele a fél citrom levét, hogy megnöveljük a málna alacsony savtartalmát.

2. Főzzük a gyümölcsöt kis lángon 3-5 percig, amíg meg nem puhul és levet nem ereszt. Ezután adjuk hozzá a cukrot, és kis lángon kevergetve főzzük. Amikor a cukor elolvadt, nagyobb fokozatra állítjuk a tűzhelyet. Ne feledjük! A cukor gátolja a pektin kifőzését és megkeményíti a gyümölcsök héját, így mindig csak akkor szabad a gyümölcshöz szórni, amikor az már kellően puha.

3. Forraljuk a dzsemet 5-10 percig, vagy addig, amíg zselésedni nem kezd. Amikor a buborékok egyre nagyobbak lesznek, és a dzsem egyre inkább rotyog, végezzünk dermedési próbát. A dzsem körülbelül 5-20 perc alatt éri el a megfelelő állagot. Ha már jónak véljük, húzzuk félre a tűzről és 1 teáskanál dzsemet helyezzünk egy behűtött kistányérra. Ha megdermed a massza, és a kissé ferdén tartott tányérkán végighúzott ujjunk tiszta nyomot hagy maga után, illetve a dzsem teteje redőzött, akkor megfelelően zselés az állaga. Ha biztosra szeretnénk menni, végezzük el a csepp-próbát is. Vegyünk ki egy kanálnyi dzsemet, várjuk meg, amíg kezd kihűlni, és egy csésze felett billentsük kissé oldalra a kanalat. Ha a dzsem már nem folyós, hanem inkább nyúlós, akkor megfelelő az állaga.

4- A kész dzsemet egy tiszta tölcsér segítségével merjük előmelegített, csírátlanított üvegekbe. Egészen a peremig tölthetjük. A forró dzsemet viaszolt papírkorongokkal és fémtetőkkel zárjuk le, vagy celofánnal fedjük le, és befőttes gumival szorítsuk le. Ha a dzsem teteje habos, akkor előtte szedjük le a habot, vagy kevergessük addig, amíg a hab el nem tűnik.

Hűvös, sötét helyen 6-9 hónapig tárolhatjuk, felbontás után a hűtőben 3-4 hétig.

Málnadzsem
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1659 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Málnadzsem
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
könyvek