Kagyló fehérborban



Elkészítés:
1. A kagylókat megmossuk, és ha szükséges gyökérkefével lesúroljuk (bár legtöbbször előre tisztítva árulják). A nyitott kagylókat kidobjuk.
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, durvára vágjuk. A chilipaprikát (amely lehet szárított is) hosszában elfelezzük, a magjait kiöblítjük, a húsát nagyon finomra aprítjuk. (A szárított paprikát szétmorzsoljuk.)
3. Egy jó nagy fazékban felforraljuk a bort a hagymával, fokhagymával, chilipaprikával és a babérlevéllel, megsózzuk és megborsozzuk.
4. Beletesszük a kagylókat, lefedjük, és kb. 10 percig várunk. Addigra a legtöbb kagyló már kinyílt. Esetleg még 2-3 percig tovább főzzük, és megnézzük, mi történt. Ekkor azonban a még zárt kagylókat ki kell dobnunk, a többit pedig rögtön az asztalra tesszük.
5. Evőeszközt mindenki magának barkácsolhat az első kagylóból: a kagyló húsát kikotorjuk a héjából, aztán ezzel a szabaddá vált fogóval tessékelhetjük ki a többit is a páncéljából. A főzőlét mindenképpen tunkoljuk ki a végén bagettel vagy fehér kenyérrel.