Diós-fokhagymás kenyér

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 65 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Diós-fokhagymás kenyér
Adag: 1 adag (8 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 gerezd fokhagyma
10 dkg dióbél
2 teáskanál
5 dkg lágy vaj
2 evőkanál malátakivonat
7 gramm szárított élesztő
1 evőkanál tej
25 dkg rozsliszt
25 dkg kenyérliszt
A kenéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Enyhén kiolajozunk egy 20,5 cm átmérőjű kapcsos tepsit. Keveset félreteszünk az elkevert lisztekből, a többit az élesztővel és a sóval, robotgépben összedolgozzuk. Hozzáadunk 3 dl langyos vizet és 1 evőkanál malátakivonatot, azután rugalmas tésztává keverjük. A gép sebességét fokozzuk, és a tésztát további 5 percig gyúrjuk.

2. A tésztát kissé lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 40 x 28 centis téglalappá nyújtjuk. A vajat és a zúzott fokhagymát a tésztára terítjük. Összevagdalt dióval megszórjuk, és a tészta hosszabbik végétől kezdve feltekerjük. 8 egyenlő darabra vágjuk, tepsibe helyezzük. Letakarjuk, és meleg helyen úgy 45 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat), a légkeveréses sütőt 200 fokra, majd felmelegítünk egy sütőlemezt a sütőben.

3. Letakarjuk a kenyeret fóliával, majd forró sütőlemezre rakjuk, 20 percig sütjük. A tűz hőfokát 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os), a légkeveréses sütőét 180 fokra csökkentjük. A kenyeret 70 percig sütjük.

4. Összekeverjük a tejet a maradék malátakivonattal, és megkenjük vele a kenyeret. Fólia nélkül 5 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni a tepsiben, majd a tepsiből kivéve, melegen tálaljuk.

Ha esetleg le kívánjuk fagyasztani, akkor a 3. pontnál csökkentsük 200 fokra a sütő hőmérsékletét (gáztűzhelynél 6-os fokozat), a légkeveréses sütőét 180 fokra, és 40 percen át folytassuk a sütést. Vegyük ki a kenyeret a sütőből, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Több mint hónapra lefagyaszthatjuk. Fogyasztás előtt vegyük ki a kenyeret a mélyhűtőből, burkoljuk fóliába, és 220 fokon süssük 45 percig.
Diós-fokhagymás kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 801 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
Diós-fokhagymás kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
hírlevél