Ízes bukta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Ízes bukta
Adag: 2 tepsi (26 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg liszt
ízlés szerint lekvár
1 késhegynyi
3 evőkanál porcukor
6 dkg olvasztott vaj
2 db tojás
1 csipet liszt
2 dkg élesztő
1 csipet porcukor
1 dl langyos tej
kevés olvasztott zsír

Elkészítés:

1. Egy kevés langyos tejbe minimális porcukrot tettem, belemorzsoltam az élesztőt, és megszórtam a tetejét egy csipetnyi liszttel, majd letakarva meleg helyre tettem, futni.

2. A fél kiló langyos lisztet tálba szitáltam (a kedvenc, agyonhasznált műanyagtálamban, ami egy egykori tupper-kelesztőtál alja volt, na az ő módszerükkel soha nem használtam. Sima, normális, szabálykövető hagyományos dagasztásra-kelesztésre termett tál, kelt tésztát mindig ebben készítek).

3. A lisztbe öntöttem a megkelt élesztőt, beletettem 1 tojást, a felolvasztott vajat, 3 kanál porcukrot, egy kis sót és kevés tejet, éppen annyit, hogy jó rugalmas tésztát kapjak, ami gyúrás végére minden anyagot felszed a tálból. Alaposan kidolgoztam a tésztát, hiszen a kelt tésztáknál a jó hőmérsékletű alapanyagok mellett ez a másik rizikófaktor. Ha nincs az erő és a lelkesedés belerakva, nincs tészta. Ablakpárkányba tettem letakarva, szépen megkelt kétszeresére: a napsugarak átmelegítették és dolgoztatták a kis élesztőgombákat.

4. Félujjnyira elnyújtottam a tésztát, derelyemetszővel téglalapokat vágtam belőle, 15 percig még hagytam kelni, majd kevés lekvárt a kis téglalapokra rakva töltöttkáposzta-szerűen összecsomagoltam őket, először a két oldalt behajtva, majd alulról, aztán felülről ráhajtva a tésztát és végül jó alaposan a deszkához lapítva az aljukat, hogy minél kevesebb nyíljon szét sütés közben. Persze, így is volt olyan, ami nem bírta a kiképzést, de szerintem az élvezeti értékén nem ront, ha kicsit szabálytalan is némelyiknek az alakja.

5. Kevés olvasztott zsírt és egy tojást összekevertem, ebbe mártogattam a bukták tetejét, tepsibe zsírpapírra sorakoztattam a tésztát és két adagban, előmelegített sütőben megsütöttem. Az én buktáim aprók, ebből a mennyiségnyi tésztából 26 sikeredett...

Ízes bukta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2221 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Ízes bukta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
lexikon