Paprikakrémleves vajon párolt tenger gyümölcseivel



Elkészítés:
Egy fantasztikus ízvilágú levest hozok most, egy olyat, ami a kinti mínuszokat elfeledteti velünk, vagyis igazi nyári íz- és színvilág, illat és ízorgia következik.
1. A gyönyörű paprikákat lecsumázzuk, kimagozzuk, majd egy sütőpapírral bevont tepsibe fektetjük őket úgy, hogy a vágott felük legyen alul. Feltekerjük a sütőt maximumra, és addig sütjük őket, míg a konyha meg nem telik az illattal, illetve amíg a bőrük meg nem feketedik. Ha elkészültek, akkor letakarjuk őket egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni mindegyiket. Ezek után már a paprikák bőre könnyen eltávolítható - vagyis csak az ízes és illatos hús marad a főzéshez.
2. Egy lábasban vajon hagymát dinsztelünk fedő alatt, majd egy kevés liszttel összedolgozzuk az egészet. Felöntjük egy kevés alaplével az alapot, majd jöhetnek a feldarabolt burgonyák és a fűszerek. Apróra vágott fokhagyma, só, bors és bazsalikom érkezik - utóbbi elég gazdagon, mert illik nagyon a paprikához. Fedő alatt főzzük a burgonyákat, majd jöhetnek a lehámozott paprikák is. Amint szétfőttek a burgonyák és az íz már alakul, akkor botmixerrel simára és homogén állagúra daráljuk a levesünket - és kóstolunk. Ha igényli, még fűszerezünk, de szerintem minden jól alakul.
3. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, majd a fagyasztott tengeri herkentyűket beszórjuk, amik kapnak egy kis borsot és citromot is. Ha megpuhultak, akkor már tálalhatunk is. A mélytányér közepére halmozzuk a garnélákat és egyéb finomságokat, majd a levessel körbeöntjük őket. Forrón fogyasztjuk, utána pedig learathatjuk a babérokat - mert ezzel biztos sikerünk lesz.
Csontalaplé

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.
2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.
3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.
4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.