Paprikakrémleves vajon párolt tenger gyümölcseivel

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Paprikakrémleves vajon párolt tenger gyümölcseivel
Adag: 5 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
vagy
4 nagyobb kápia paprika
½ db citrom leve
10 dl csontalaplé
3 kisebb burgonya
2 evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint bazsalikom
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
igény szerint vaj

Elkészítés:

Egy fantasztikus ízvilágú levest hozok most, egy olyat, ami a kinti mínuszokat elfeledteti velünk, vagyis igazi nyári íz- és színvilág, illat és ízorgia következik.

1. A gyönyörű paprikákat lecsumázzuk, kimagozzuk, majd egy sütőpapírral bevont tepsibe fektetjük őket úgy, hogy a vágott felük legyen alul. Feltekerjük a sütőt maximumra, és addig sütjük őket, míg a konyha meg nem telik az illattal, illetve amíg a bőrük meg nem feketedik. Ha elkészültek, akkor letakarjuk őket egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni mindegyiket. Ezek után már a paprikák bőre könnyen eltávolítható - vagyis csak az ízes és illatos hús marad a főzéshez.

2. Egy lábasban vajon hagymát dinsztelünk fedő alatt, majd egy kevés liszttel összedolgozzuk az egészet. Felöntjük egy kevés alaplével az alapot, majd jöhetnek a feldarabolt burgonyák és a fűszerek. Apróra vágott fokhagyma, só, bors és bazsalikom érkezik - utóbbi elég gazdagon, mert illik nagyon a paprikához. Fedő alatt főzzük a burgonyákat, majd jöhetnek a lehámozott paprikák is. Amint szétfőttek a burgonyák és az íz már alakul, akkor botmixerrel simára és homogén állagúra daráljuk a levesünket - és kóstolunk. Ha igényli, még fűszerezünk, de szerintem minden jól alakul.

3. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, majd a fagyasztott tengeri herkentyűket beszórjuk, amik kapnak egy kis borsot és citromot is. Ha megpuhultak, akkor már tálalhatunk is. A mélytányér közepére halmozzuk a garnélákat és egyéb finomságokat, majd a levessel körbeöntjük őket. Forrón fogyasztjuk, utána pedig learathatjuk a babérokat - mert ezzel biztos sikerünk lesz.

Csontalaplé

Kép nélkül
250 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
250 dkg darabolt sertéscsont
1 nagyobb vöröshagyma
2 gramm egész fekete bors
100 dkg darabolt vegyes zöldség
2 gramm egész gyömbérgyökér
5 dkg
2 gramm egész szegfűbors
2 gramm egész szerecsendió virág
25 dkg kelkáposzta
1 ág zellerlevél vagy

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.

2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.

3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.

4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.

Paprikakrémleves vajon párolt tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1011 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
zoltan.hegyvari zoltan.hegyvari
közösségünk tagja
Paprikakrémleves vajon párolt tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
zoltan.hegyvari zoltan.hegyvari
közösségünk tagja
lexikon