Szivárványos marhahús

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szivárványos marhahús
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg marhafartő
1 evőkanál rizsecet
¼ teáskanál
2 szál Julienre vágott újhagyma
1 szál Julienre vágott sárgarépa
1 db kissé felvert tojásfehérje
2 evőkanál kukoricaliszt
¼ teáskanál frissen őrölt szecsuáni bors
½ teáskanál kristálycukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál rizsbor
igény szerint földimogyoró-olaj
A mártáshoz:
2 csepp szezámolaj
1 teáskanál chilis szójababszósz
3 és fél evőkanál sötét szójaszósz
2 evőkanál rizsbor
2 teáskanál finomra vágott gyömbér
1 evőkanál apróra vágott fokhagyma

Elkészítés:

1. A húst folpack fóliába csomagoljuk, és kb. 40 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg félig megfagy, hogy könnyebben szeletelhessük. Kibontjuk a fóliából, és nagyon vékony, egyforma, 5 cm hosszú szeletekre vágjuk a szál irányára merőlegesen. A szeleteket néhány mm széles, gyufaszál vékony csíkokra ("julienne"-re) vágjuk.

2. A húst beleforgatjuk a rizsbor, szódabikarbóna, cukor, bors és só keverékébe, letakarjuk, és 120 percre betesszük a hűtőbe.

3. A kukoricalisztet először a tojásfehérjével, majd a marhahússal is összekeverjük, és 15 percig pihentetjük.

4. Közben a wokot egyharmadáig felöntjük a földimogyoró-olajjal, és felhevítjük. A sárgarépát kisütjük az olajban, 1-2 perc múlva már kezd ropogósra pirulni a széleken, kiszedjük és összegyűrt törlőpapíron lecsepegtetjük. Beledobjuk az újhagymát, és 1 perc alatt enyhén ropogósra sütjük, majd jól lecsepegtetjük, és a sárgarépához tesszük.

5. A húst kis adagokban kisütjük, oly módon, hogy kis maroknyi, csíkokra vágott húst félrehúzunk, beletesszük az olajba, és hosszú evőpálcákkal szétválasztjuk, hogy ne tudjanak összetapadni. 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük. Törlőpapíron jól lecsepegtetjük, majd megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl. Ezután másodszor is az olajba tesszük, és a korábbival azonos hőmérsékleten 1 perc alatt ropogós sötétbarnára sütjük, majd lecsepegtetjük. Ettől a második sütéstől lesz a hús extra ropogós.

6. A mártás elkészítéséhez egy tiszta wokot nagyon erősen felforrósítunk, belecsurgatunk egy öntetnyi használt olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, néhány másodpercig pirítjuk, amíg illatozni kezdenek, majd hozzáadjuk az ecetet, a szójaszószt, a rizsbort, a chilis szójababszószt, a cukrot és a szezámolajat 0.8 dl vízzel együtt, és az egészet 1 percig forraljuk, amíg karamellizálódik és mázasan fényes lesz.

7. Beletesszük a wokba a marhahúscsíkokat, a sárgarépát és az újhagymát, és jól összekeverjük. Rizzsel körítve vagy ázsiai menüsor részeként tálaljuk.

Szivárványos marhahús
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1428 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Szivárványos marhahús
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
recept beküldése