Bundás zöldség szilvamártással



Elkészítés:
1. A zöldséget megmossuk és megtisztítjuk. A karfiolt és a brokkolit kis rózsákra szedjük. A cukkinit felszeleteljük. Az édesköménygumót leveleire bontjuk és nyársra tűzhető nagyságú darabokra vágjuk. A csiperkegombát meghámozzuk és nagyságától függően félbevágjuk vagy egészben hagyjuk. A petrezselymet a szárán hagyjuk, valamennyi zöldségfélét, a petrezselymet és az olajbogyót elrendezzük tányérokon, s odakészítjük a fondütál mellé. A kókuszzsírt a fondütálba rakjuk, és a tűzhelyen felhevítjük.
2. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A lisztet a tojássárgájával, a száraz fehérborral és a vajjal sűrű masszává keverjük, majd a sáfrányt is beledolgozzuk. A tojásfehérjét kevéske sóval kemény habbá felverjük és a masszához forgatjuk. A fondütálat a felhevített vajjal a forró asztali rezsóra állítjuk.
3. A zöldségdarabokat egyenként fondüvillára tűzzük, a tésztába mártogatjuk, kissé lecsöpögtetjük, és a forró zsírban megsütjük.
4. A szilvamártáshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. A chilit megtisztítjuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. A vajat felhevítjük. A forrón habzó vajban megpirítjuk a hagyma-fokhagyma keverékét és a szalonnát. Belerakjuk a chilit, ráöntjük a szilvakompótot, és kb. 10 perc alatt jól megfőzzük. A mártást szitán áttörjük és újra feltesszük melegedni. Belekeverjük a paradicsom-és a chiliketchupot, a cukrot és az ecetet. Sóval, borssal, fahéjjal, gyömbérrel és szerecsendióval ízesítjük. Melegen vagy hidegen tálaljuk.