Olasz tartufo

| Tartufo receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Olasz tartufo
Adag: 10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg dióbél
28 és ⅓ dkg étcsokoládé
1 ⅔ evőkanál cukorszirup
6 ⅔ dkg vaj
3 és ⅓ evőkanál narancslé
vagy
3 és ⅓ evőkanál mandulalikőr

Elkészítés:

1. A fagylaltot a mélyhűtőből áttesszük a hűtőszekrénybe, hogy egy kicsit megpuhuljon. Egy kisebb sütőlemezt a mélyhűtőbe teszünk.

2. A mandulás csókokat leöntjük a mandulalikőrrel vagy a narancslével. Időnként megforgatjuk őket, míg beisszák a folyadékot.

3. A kihűlt sütőlemezt betakarjuk sütőpapírral, és fagylaltkanállal 6 nagy gombócot rakunk rá a fagylaltból. Mindegyik közepébe belenyomunk egy mandulás csókot.

4. A fagylaltot eligazítjuk, hogy teljesen körülvegye a süteményeket. 90 percre betesszük a mélyhűtőbe.

5. A csokoládét darabokra törjük, és gőz fölött, a vajjal és a cukorsziruppal együtt, gyakran kevergetve simára főzzük.

6. Apróra vágjuk a pörkölt dióbelet. Kivesszük a mélyhűtőből a sütőlemezt. Egy hússütő lapáton a megfagyott gombócokat egyenként a csokoládés tál fölé emeljük, és fémkanálból gyorsan leöntjük a csokoládémázzal, hogy az teljesen körbevegye.

7. A csokoládés gombócokat visszatesszük a sütőlemezre, és finoman rájuk nyomkodjuk az előzőleg megpörkölt diót.

8. Ha minden fagylaltgombóccal végeztünk, kb. 60 perc alatt a mélyhűtőben ismét kifagyasztjuk őket. Ha nem aznap tálaljuk, csomagoljuk fóliába. Egy héten belül el kell fogyasztani. Tálalás előtt a tartufót 10 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, hogy kissé megpuhuljon.

Vaníliafagylalt

Vaníliafagylalt
1 db félbevágott vaníliarúd
2.5 dl tej
2.5 dl tejszín
12.5 dkg kristálycukor

1. Egy lábosban elkeverjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a vaníliát. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 10 percre félretesszük.

2. Kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. 2-3 percig keverjük. Ha kész, hozzákeverjük a meleg tejes-tejszínt. A vanília belsejét belekaparjuk a keverékbe, a tokot eltávolítjuk.

3. Kimossuk a lábost, és beleöntjük a keveréket. Nagyon kis Lángon, állandó kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy a krém elég sűrű-e (1. kép). A fakanálra tapadt krémben tisztán kell látszania az ujjunk nyomának. Ekkor van kész a krém.

4. A krémet egy tálba öntjük, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, közben gyakran kevergetjük, akkor hamarabb kihűl.

5. Lapos fém fagyaltformába öntjük, folpackkal vagy sütőpapírral lefedjük (2. kép), és körülbelül 120 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg majdnem teljesen megfagy. Lehűtött tálba kanalazzuk, és elektromos habverővel simára keverjük, visszatesszük a fagyaltformába (3. kép), és újra lefagyasztjuk. Ezt kétszer ismételjük meg. Végül a fagyaltformába öntjük, folpackkal letakarjuk, hogy ne kristályosodjon, és rátesszük a fedelet.

6. Tálalás előtt a mélyhűtőből a hűtőbe tesszük 30 percre, hogy kicsit megpuhuljon. A jól lezárt fagylalt 1 hónapig tartható el a mélyhűtőben.

VÁLTOZATOK:

- Eperfagylalt készítéséhez 25 dkg epret összeturmixolunk. A hideg fagylaltba keverjük (4. lépés). A leírtak szerint fagyasztjuk meg.

- Banánfagylalthoz alaposan nyomkodjunk össze 3 érett banánt (ha akarjuk, turmixolhatjuk). Keverjük a jól lehűtött krémbe, és adjunk hozzá 1 evőkanál citromlét. Fagyasszuk le az előírásnak megfelelően. 1,5 liter fagylaltunk lesz.

Olasz tartufo
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 6118 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Olasz tartufo
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
recept beküldése