Vékonymetélt brokkolis-pisztáciás mártással



Elkészítés:
1. A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk és rózsáira szedjük, amelyeket forrásban lévő, sós vízben kb. 5 perc alatt megfőzünk. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. A mogyoróhagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, majd a felhevített olajon üvegesre pároljuk. A brokkolirózsák negyedét durván összevágjuk, és a mogyoróhagymához adjuk.
2. Belekeverjük az alaplét és a créme fraiche-t. A pisztácia felét finomra daráljuk, és szintén hozzáadjuk. Gyorsan felforraljuk, majd levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Beletesszük a maradék brokkolit és a kapribogyó felét, jól összekeverjük, és újra felmelegítjük.
3. Közben a csomagoláson található utasítás szerint bő, sós vízben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük és lecsepegtetjük. Összekeverjük a mártással, tányérokra szedjük, majd megszórjuk a maradék kapribogyóval és az összevágott pisztáciával.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.