Citromtorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Citromtorta
Adag: 1 egész (5-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
másfél tasak habfixáló
3 dl tejszín
A krémhez:
2 db citrom leve és reszelt héja
10 dkg vaj
3 db tojás
A tortalaphoz:
másfél mokkáskanál ecet

Elkészítés:

1. A tojásfehérjéket verd fel kemény habbá, majd apránként adagolva - állandó verés mellett - add hozzá a cukrot. Mikor már az összes cukrot beledolgoztad, add hozzá az ecetet. Ezzel addig verd, amíg fényes-nyúlós nem lesz a hab.

2. Kapcsold be a sütőt 100 fokra. A legnagyobb és legalacsonyabb falú tepsibe tégy sütőpapírt, és - tányér segítségével - ceruzával rajzolj rá 2 db 21-22 cm átmérőjű kört. Ezek közepére helyezd el fele-fele arányban a tojáshabot, és úgy simítsd el, hogy a kört egyenletesen kitöltse, majd próbáld szép simára eligazítani a tojáshab tetejét. Tedd be sülni, illetve szikkadni kb. 150 percre.

3. Ha kész, és kihűlt, vágd el a sütőpapírt, fordítsd lefelé a korongokat, és óvatosan húzd le róluk a sütőpapírt. Ezzel kész a "tészta". A színe tört fehér, illetve halvány drapp. (Ha gázsütőd van, akkor vékonyabb tortalapot kell készíteni, ebben az esetben 3 tojásfehérjéből és 17 dkg cukorból verd fel a habot, és egy mokkáskanál ecetet adj hozzá. A sütés ideje pedig 30-35 perc legyen.)

4. A torta krémjéhez a tojásokat gépi habverővel verd fel aránylag sűrűre. Apránként adagolva a cukrot, verd tovább, amíg a cukor el nem fogy. Ekkor add hozzá a citromlevet és a reszelt citromhéjat, és a habverő 1-es fokozatával kicsit keverd meg. Öntsd bele egy rozsdamentes edénybe, pl. egy nyeles 1,5 literes lábosba, és nagyon lassú tűzön, - kézi habverővel - állandó verés mellett főzd meg. Mikor már nagyon besűrűsödik, észre fogod venni, hogy megfőtt, mert a lábos szélénél kis hólyagok keletkeznek, amelyek azonnal szétpukkadnak, és a helyükön kis gödröcskéket hagynak. Mikor ezt tapasztalod, max. 1-2 percig főzheted még a krémet.

5. Most vedd le a tűzről, tedd bele a vajat, és addig kevergesd, amíg a vaj felolvad, és a krém teljesen homogén lesz. Hűvös helyen hagyd kihűlni. Megkeverni nem szabad. Mikor össze akarod állítani a tortát, verd fel a tejszínt. Azt ajánlom, hogy használj habfixet is, mert így keményebb lesz a felvert tejszín. A habfix több napig is jó állapotban tartja a habot. Ez azért előnyös, mert a tortalapnak kell legalább 8-10 óra, mely idő elteltével úgy tudod vágni, hogy nem törik el. De fogyasztani is így jobb.

6. A torta összeállításához a tortalapok egyikét helyezd egy lapos tányérra, vagy tortatányérra. A krém felét kend rá, majd helyezd rá a másik lapot és vond be a krém másik felével. Most a felvert tejszín következik, amit teljes egészében fel kell használni. Kend rá a krém tetejére, de az oldalára is jusson. A tetején elég vastag lesz a habréteg, de ez így finom, és felszeletelve is igen dekoratív. Hűtőben tárold a fogyasztásig.

Ennek a tortának igen nagy előnye, hogy a "tésztája" előre elkészíthető. A tésztáját azonban nem lehet tésztának nevezni. Ez egy mareng-lap, illetve tojásfehérjéből és cukorból sütött/szárított tortalap. Mikor összegyűlt 4 db tojásfehérjéd, elkészítheted a 2 db tortalapot, és akár egy hónap múlva is elkészítheted magát a tortát. Persze nem kell egy napot sem várni, aznap is megcsinálhatod.
Citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2096 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
(Underground Kiadó, 2013)

Légy önmagad! A konyhában is, főleg, ha szereted a családod. Süssél, főzzél mindnyájatok örömére, mert megérdemlitek. Az élet szép, és a finom, egészséges ételek még szebbé teszik. És ne féljetek enni. Van egy bölcs... bővebben...
Citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
(Underground Kiadó, 2013)

Légy önmagad! A konyhában is, főleg, ha szereted a családod. Süssél, főzzél mindnyájatok örömére, mert megérdemlitek. Az élet szép, és a finom, egészséges ételek még szebbé teszik. És ne féljetek enni. Van egy bölcs... bővebben...
most van szezonja