Finn rozskenyér



Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos vízben feloldjuk. A mézet, a sót és a vajat a forró vízben feloldjuk.
2. A mézkeveréket hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük az élesztőt és rozslisztet, az egészet lágy tésztává dolgozzuk.
3. A búzalisztet hozzáadjuk, a tésztát kb. 10 percig gyúrjuk, míg jó nyúlós lesz. Előmelegített, kizsírozott edényben megforgatjuk, míg a tészta a duplájára dagad. Ekkor megfordítjuk, és még 10 percig pihentetjük.
4. A masszából két cipót formálunk, és alaposan kizsírozott sütőlapra tesszük. A tésztát ismételten a kétszeresére kelesztjük (kb. 45 perc alatt).
5. Felhasználáskor a sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a kenyeret 30 percig sütjük. Akkor készült el, ha a kérgét megkopogtatva kongó hangot ad. A még meleg kenyér héját megkenjük olvasztott vajjal.