Pisztráng Gárdonyi módra



Elkészítés:
1. A kibelezett, megmosott, megsózott pisztrángot kivajazott tűzálló tálban, fehérborban, zsírpapírral letakarva kb. 10-12 perc alatt megpároljuk.
2. A Gárdonyi mártáshoz a lisztet megpirítjuk a vajon, felengedjük a tejjel, pici fehérborssal, szerecsendióval, sóval ízesítjük.
3. Kiforraljuk, ha kihűlt hozzáadjuk a tojássárgákat és a tejszínnel dúsítjuk. Végül fehérborral ízesítjük.
4. A pisztrángot tálaláskor bevonjuk a mártással, citromkarikával díszítjük és vajas burgonyát adunk hozzá.
Vajas burgonya
A burgonyát hosszúkás cikkekre vagy nagyobb kockákra vágjuk, sós vízben fedő alatt puhára főzzük, leszűrjük. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, beletesszük a finomra vágott petrezselymet és ráöntjük a burgonyára. Kissé összerázogatjuk, és azonnal tálaljuk.