Spanyol narancsíz



Elkészítés:
1. Megmossuk, félbevágjuk a (ha kapunk, akkor spanyol) narancsokat. A levüket tálba passzírozzuk. Hozzáadjuk a citrom levét. A narancs- és citrommagokat, illetve a csavarásnál belekerült, keserű, fehér héjdarabkákat tüllzacskóba rakjuk.
2. A narancshéjat - ízlés szerint - vastag vagy vékony szeletekre vágjuk, beletesszük az előkészített edénybe a kipréselt lével és a tüllzacskóval együtt. Felöntjük a vízzel. Úgy 120 percig gyöngyözve főzzük, amíg a narancshéj jó puha lesz, és a lé a felére sűrűsödik.
3. Eltávolítjuk a tüllzacskót, tartalmát a főzőedénybe nyomjuk, elkeverjük a gyümölcslével. Hozzáadjuk a cukrot.
4. Óvatosan felmelegítjük és addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad. Gyorsan felforraljuk, és körülbelül 15 percen át forraljuk, amíg eléri a forráspontját (105 fok). A felszínén keletkezett habot leszedjük fakanállal vagy szűrőkanállal.
5. Meleg, fertőtlenített befőttesüvegekbe adagoljuk. Lezárjuk, felcímkézzük. Hűvös, sötét helyen több mint egy évig eltarthatjuk.