Málnatorta

Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 80 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Málnatorta
Adag: 1 egész
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg málna
10 dkg porcukor
15 dkg durvára vágott mandula
1 rúd vanília
5 dkg liszt
10 dkg finomított kristálycukor
5 dl tej

Elkészítés:

1. A vékonyra nyújtott leveles tésztát nedves sütőlemezre tesszük, villával sűrűn megszurkáljuk. 250 fokos sütőben kb. 5 percig sütjük, majd 200 fokon még 12-15 percig folytatjuk a sütést.

2. A tejet a vaníliával felforraljuk és a kristálycukorral, liszttel simára kevert tojássárgájára öntjük. Újra felforraljuk, és belekeverjük a cseresznyepálinkát.

3. A durvára vágott mandulát sütőben megpörköljük.

4. A megsütött leveles tésztát hosszában három egyenlő részre vágjuk. Az első lapot megkenjük krémmel, megszórjuk málnával. Rátesszük a következő lapot, ezt is megkenjük krémmel és megszórjuk málnával, végül lefedjük a harmadik lappal (simább oldalával fölfelé).

5. Recés élű késsel elegyengetjük a torta oldalait, majd mind a négy oldalát bevonjuk a maradék krémmel, és tenyerünkkel körben rányomkodjuk a pirított mandulát. A tetejét vastagon megszórjuk porcukorral, felizzított vassal ferdén bekockázzuk, végül málnaszemekkel díszítjük.

A mélyhűtött leveles tésztát nem szabad mikrohullámú sütőben kiolvasztani, mert akkor sütéskor kevésbé emelkedik fel (nem lesz leveles)!
A leveles tészta elkészítése nem nehéz, de időigényes. Ezért ajánlatos egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, és lefagyasztani. A tésztát ekkor egy éjszakán át a hűtőszekrényben hagyjuk kiengedni. A leveles tészta hűtőszekrényben 4 napig, fagyasztóban 3 hónapig tartható el. Leveles tészta készítésekor a munkafelület legyen hideg, nehogy a vaj megolvadjon, és ezáltal túl nehéz legyen a tészta. Melegben a tésztát esetleg az utolsó pihentetésnél 15 perccel tovább hagyjuk a hűtőszekrényben, mint megadtuk.
A tésztát jól át kell sütni, hogy ropogós legyen.
Ez a torta akkor igazán finom, ha frissen tálaljuk, mielőtt még a tészta a krémtől megpuhulna.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.

Málnatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1695 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
(Delta 2000 Kiadó, 1997)

bővebben...
Málnatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
(Delta 2000 Kiadó, 1997)

bővebben...
tippek, fortélyok