Hagymás lepény

Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Hagymás lepény
Adag: 1 sütőforma (24 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
70 dkg karikára vágott hagyma
1 evőkanál víz
1 evőkanál szárított zsálya
4 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán sajt
2 db elhabart tojás
7 dkg húsos, kockára vágott szalonna
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű sütőformába nyomkodjuk.

2. A tésztát villával megszurkáljuk (1. kép) és 30 percre hűtőbe tesszük.

3. A vajat lábosban felforrósítjuk. Beletesszük a vékony karikákra vágott hagymát és a szalonnát, majd alacsony hőfokon 25 percig pároljuk. Amikor a hagyma megbarnult, ráöntjük a vizet.

4. A tojást összevegyítjük a hagymás szalonnával, hozzáadjuk a sajtot és a zsályát, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük (2. kép).

5. A keveréket elosztjuk az előkészített tésztán (3. kép).

6. A lepényt 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük, amíg a töltelék meg nem szilárdul. Végül néhány percig a formában hagyjuk hűlni. Hidegen és melegen egyaránt tálalhatjuk.

Hagymás lepény Hagymás lepény Hagymás lepény
Vegetáriánusok aprított gombát használhatnak a szalonna helyett.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Omlós tészta

Omlós tészta
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.

Hagymás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1416 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemény
Sütemény
(Vince Kiadó, 2004)

Ez a kis kézikönyv 120 különleges, mégis egyszerű édes és sós sütemény receptjét tartalmazza. Már akkor el lesz ragadtatva a receptektől, amikor még csak a lapozásnál tart! A világ minden tájáról összegyűjtöttük a könnyen... bővebben...
Hagymás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemény
Sütemény
(Vince Kiadó, 2004)

Ez a kis kézikönyv 120 különleges, mégis egyszerű édes és sós sütemény receptjét tartalmazza. Már akkor el lesz ragadtatva a receptektől, amikor még csak a lapozásnál tart! A világ minden tájáról összegyűjtöttük a könnyen... bővebben...
google+