Túrós rétes

Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A kenéshez:
igény szerint olvasztott vaj
A szószhoz:
½ dl tejszín
1 csomag vaníliapuding
5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
vagy
1 rúd vanília
ízlés szerint rum
A tésztához:
1 csipet
1 evőkanál olaj
1 dl víz
20 dkg liszt
A töltelékhez:
50 dkg túró
2 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet
6 dkg mazsola
2 evőkanál kristálycukor
15 dkg porcukor
12 dkg vaj
6 db tojás
2 és fél dl tejföl
ízlés szerint citromhéj

Elkészítés:

1. A lisztet a munkafelületre borítjuk, a tetejébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az olajat meg a vizet. Megsózzuk, és csomómentes tésztát gyúrunk belőle. Szükség esetén lisztet vagy vizet adhatunk még hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. Legjobb kézzel megdolgozni a tésztát, hogy jó rugalmassá váljon. Ha elkészült, golyót formázunk belőle, megkenjük olajjal, és nejlonfóliával letakarva 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.

2. Közben a töltelékhez a vajat a porcukorral habosra keverjük. Vaníliás cukorral és citromhéjjal megízesítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, és a tojássárgákat apránként a vajhoz keverjük. A túrót a tejföllel simára keverjük vagy átpasszírozzuk és szintén hozzáadjuk.

3. A tojásfehérjékből a kristálycukorral és csipetnyi sóval kemény habot verünk, és a liszttel váltakozva ugyancsak a vajhoz keverjük.

4. A sütőt 180-200 °C-ra előmelegítjük. Egy nagy terítőt (pl. tiszta abroszt) meghintünk liszttel, rátesszük a tésztát, azt is meglisztezzük és sodrófával négyszögletesre kinyújtjuk. Most két kézzel (a kézhátunk legyen fölfelé) a tészta alá nyúlunk és szelíden húzva minden irányban a lehető legvékonyabbra kihúzzuk. A tölteléket a tészta egy részére felkenjük az előzőleg rumba áztatott mazsolával megszórjuk. A szabadon maradt tésztafelületet olvasztott vajjal megkenjük, és a rétest feltekerjük.

5. Megfelelő, nem túl nagy, sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent tepsibe tesszük. (Minthogy a rétes sütés közben kicsit szétfolyik, inkább szűk legyen a tepsi, a rétest U-alakban is beletehetjük.) A rétest olvasztott vajjal megkenjük és 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

6. Sütés közben a vaníliaszószhoz a pudingport pár kanál tejjel simára keverjük. A többi tejet kis lángon a vaníliarúd kikapart belével (vagy 1 csomag vaníliás cukorral), a cukorral és a rummal lassan felforraljuk. A simára kevert pudingot hozzáadjuk és kicsit lefőzzük. A lábast levesszük a tűzről, és (hogy szép legyen a színe) habverővel erőteljesen verve beletesszük a tojássárgát vagy tojássárgákat meg a tejszínt.

7. A túrós rétest a sütőből kivesszük és tetszés szerint melegen vagy hidegen tálaljuk az elkészített vaníliaszósszal (ez utóbbit melegen adjuk hozzá).

Túrós rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2705 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
Túrós rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
bevásárlólista