Hortobágyi húsos palacsinta

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Hortobágyi húsos palacsinta
Adag: 4 főre (12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 db sós palacsinta
1 db érett paradicsom
1 teáskanál fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
50 dkg sovány sertéshús
3 evőkanál olaj
vagy
8 dkg zsír
ízlés szerint
A sűrítéshez:
3 dl tejföl
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

1. Készítsd el a palacsintákat, majd letakarva tedd félre.

2. A húsból és a hozzávalókból készíts pörköltöt. A vízzel úgy gazdálkodj, hogy maradjon a pörköltnek leve (kb. 3 dl), amikor már kész. A főzés közben elpárolgott vizet állandóan pótold. Ha már puha a hús, hagy kihűlni a pörköltöt. A belefőzött paprikáról és paradicsomról távolítsd el a héjat, és daráld le a pörköltöt. Ez lesz a töltelék. A több lére azért van szükség, mert a pörköltlét liszttel-tejföllel besűrítve kapod meg a szaftot.

3. Töltsd meg a palacsintákat a darát hússal. A palacsinták végeit hajtsd be, hogy a töltelék bennmaradjon a palacsintákban.

4. Most a szaft besűrítése következik: a lisztet kevés pörköltlével keverd el csomómentesen, majd keverd hozzá a tejfölt, és végül hígítsd fel a többi pörköltlével.

5. Az így besűrített szaftból egy jénai tepsibe önts annyit, hogy 2-3 mm vastagon terüljön szét az edény alján. Rakd le a palacsintákat ne túl szorosan egymáshoz, és öntsd közéjük a szaftot. Nem baj, ha a szaft a palacsintákat is ellepi.

6. Szeletekre vágott paradicsommal, karikákra vágott paprikával díszítve tedd a sütőbe. 200 fokon annyi ideig süsd, hogy enyhén piros legyen a teteje, és lásd, hogy "rotyog" a palacsinták között a tejfölös szaft. Ha kész, a díszítést egészítsd ki petrezselyemlevélkékkel, és melegen tálald.

Sertéspörkölt

Sertéspörkölt
80 dkg kockára vágott sertéslapocka vagy
80 dkg kockára vágott sertéscomb
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
5 dkg zsír
1 kávéskanál pirospaprika
2-3 db kimagozott, darabolt zöldpaprika
1 db tört paradicsom
ízlés szerint
A díszítéshez::
ízlés szerint karikára vágott zöldpaprika

1. A húst 2 centiméteres élű kockákra vágjuk. A finomra aprított hagymát a felhevített zsiradékban halványsárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, majd a húst, a lángra visszatéve egy-két percig kavargatjuk, megsózzuk, s fedő alatt lassan pároljuk.

2. Kb. negyedóra elteltével hozzáadjuk a kicsumázott, feldarabolt zöldpaprikát és a széttördelt paradicsomot. Időnként kavargatva tovább pároljuk, míg megpuhul. Csak akkor öntsünk alá kevés langyos vizet, ha látjuk, hogy egyébként hamarosan zsírjára sülne.

3. Egy-két perccel korábban, mint levesszük a lángról, belekarikázhatunk még egy zöldpaprikát, ez különösen frissé teszi az ízét. Szezonon kívül a paradicsomot és paprikát egy-két evőkanálnyi lecsóval helyettesíthetjük.

Galuskával vagy tarhonyával körítjük, friss zöldségből készült salátát vagy más savanyúságot adunk mellé. A tálon zöldpaprikakarikákkal díszítjük.

Palacsinta - alaprecept

Palacsinta - alaprecept
5 dl tej
10 dkg liszt
2 evőkanál napraforgóolaj
3 db felvert tojássárgája
1 csipet

1. Egy tálban simára keverjük a lisztet, a sót, a tojásokat és a tejet.

2. Egy palacsintasütőt kissé megolajozunk, az olajat felforrósítjuk, és 2 evőkanálnyi tésztát az olajon szétterítünk.

3. A palacsinta mindkét oldalát kb. 3 perc alatt világos aranyszínűre sütjük.

Hortobágyi húsos palacsinta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 7526 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
(Underground Kiadó, 2013)

Légy önmagad! A konyhában is, főleg, ha szereted a családod. Süssél, főzzél mindnyájatok örömére, mert megérdemlitek. Az élet szép, és a finom, egészséges ételek még szebbé teszik. És ne féljetek enni. Van egy bölcs... bővebben...
Hortobágyi húsos palacsinta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
(Underground Kiadó, 2013)

Légy önmagad! A konyhában is, főleg, ha szereted a családod. Süssél, főzzél mindnyájatok örömére, mert megérdemlitek. Az élet szép, és a finom, egészséges ételek még szebbé teszik. És ne féljetek enni. Van egy bölcs... bővebben...
van itthon