Rizottó körtével és kecskesajttal



Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Negyedekre vágunk egy körtét, a magházát eltávolítjuk, és nagyon vékonyan felszeteljük.
2. Egy sütőlemezre sütőpapírt teszünk, és a körteszeleteket időnként megforgatva a sütőben 15-20 perc alatt megszárítjuk. Félrerakjuk.
3. A maradék körtéket kimagozzuk, és apró kockákra vágjuk. A bort egy serpenyőben felforraljuk, alacsony hőfokon 10 percig gyöngyöztetjük.
4. Egy nagyobb serpenyőben közepes hőfokon a vajat felmelegítjük, és a mogyoróhagymát 3-4 percig dinszteljük benne. Hozzáadjuk a rizst, és 2 percig pirítjuk. A forró borral felöntjük, majd az alkoholt 2-3 perc alatt elpárologtatjuk.
5. Felöntjük 1,25 dl forró levessel, és belekeverjük az összevágott körtét. A maradék levest is a serpenyőbe öntjük 1,25 decinként, és addig kevergetjük, amíg a rizs a levest magába szívja. A rizs kb. 15-18 perc alatt megpuhul.
6. Sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről lehúzzuk. Belekeverjük a krémes állagú sajtot, a gyömbért, és fedő alatt 2 percig pihentetjük. A rizottó tetejére rakjuk a sült, kiszáradt körteszeleteket. Majoránnával díszítjük. Forrón tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.