Citromos-fokhagymás csirke

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Citromos-fokhagymás csirke
Adag: 2-4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 fej félbevágott, tisztított fokhagyma
1 db hámozott, félbevágott citrom
1 nagyobb 170 dkg-os csirke
2 ág friss rozmaring
1 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring
ízlés szerint durvára tört fekete bors
igény szerint durva szemcséjű

Elkészítés:

1. A csirke aprólékára nem lesz szükség, ezt tegyük el más alkalomra. Az állat testüregéből távolítsuk el a hájdarabkákat. Folyó hideg víz alatt öblítsük le kívül-belül a csirkét, csöpögtessük le, azután kívül-belül itassuk le róla a nedvességet papírtörlővel. A belsejét bőségesen hintsük meg a sóval és borssal, szórjuk meg kevés aprított rozmaringgal. Kívülről - a nyaki rész bőrlebenye alatt is - dörzsöljük be a kettévágott citrommal és fokhagymával (mindkettőt grillezhetjük is előtte). Tegyük a citrom és a fokhagyma felét a csirke hasába. Formázzuk meg a csirkét. Bőségesen szórjuk meg sóval, borssal és a megmaradt aprított rozmaringgal. A két comb és a mell közé dugjunk egy-egy rozmaringágat.

2. Készítsük elő a grillezőt közvetett sütésre, és melegítsük közepes hőfokra. A faszenes grillezőn középre tegyünk zsírfogó tálcát. Ha akarunk faforgácsot használni, a gázgrillező füstölőrekeszébe töltsük be, illetve helyezzük egy füstölőcsomagba, majd hevítsük magas hőfokon, amíg előtör a füst, ekkor a hőt mérsékeljük közepesre.

3. Amikor a grillező sütésre kész a faszenes készüléknél, öntsük a szénre az összes faforgácsot, amennyiben használni akarjuk. A sütés első órájának elteltekor tegyünk 12-12 friss széndarabot mindkét oldalra. Tegyük a megformázott csirkét mellével felfelé a felmelegedett rostély közepére, a zsírfogó tálca fölé, távol a hőforrástól, és fedjük le a grillt. Süssük a csirkét 75-90 percig, ezalatt a bőre sötét aranybarna lesz, és a hús is átsül.

4. Fektessük a csirkét tálra, pihentessük 5 percig, azután távolítsuk el róla a zsineget. Vágjuk négyfelé vagy kisebb darabokra a sültet, és azonnal tálaljuk.

Ahhoz, hogy a citrom és a fokhagyma vágott felületén grillrácsozat alakuljon ki, 4-6 perc szükséges (egyik sem fog átsülni, de a zamata intenzívebbé válik). Két perc elteltével mindkettőt el kell fordítani 45 fokkal.
A csirkét nem kell okvetlenül füstölni, ha mégis megtesszük, csínján adagoljuk a füstöt (ne áztassuk be a forgácsot), hogy el ne nyomja a csirke finom citromos-fűszeres ízét.
Hogy fokozzam a tűztől származó ízhatást, szeretem meggrillezni a fokhagymát és a citromot, mielőtt bedörzsölésre használnám őket. Aki siet, ezt a műveletet nyugodtan kihagyhatja.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Citromos-fokhagymás csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1764 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nagy kerti grill kalauz
Nagy kerti grill kalauz
(Vince Kiadó, 2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyan valakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabadtűzön... de az is célom volt,... bővebben...
Citromos-fokhagymás csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nagy kerti grill kalauz
Nagy kerti grill kalauz
(Vince Kiadó, 2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyan valakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabadtűzön... de az is célom volt,... bővebben...
most van szezonja