Berlini farsangi fánk

| , Krémes fánk receptek
Adag: 1 adag (12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg liszt
1 csipet
7 dkg vaj
2 dl langyos tej
1 csomag élesztő
A sütéshez:
igény szerint olaj
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A töltelékhez:
ízlés szerint lekvár
vagy
igény szerint tej

Elkészítés:

1. A lisztet tegyük egy tálba, nyomjunk bele egy kis mélyedést. Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt. 3 evőkanál tejjel hígítsuk fel, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, majd a kupacból kevés liszttel dolgozzuk össze. Szórjuk meg liszttel, és 15 percig meleg helyen hagyjuk állni.

2. A maradék tejet, cukrot, a tojássárgákat, a vajat (vagy margarint) és egy csipet sót adjunk hozzá, majd alaposan gyúrjuk össze a robotgép dagasztókarjával, míg egy sima tésztát kapunk. Minél tovább dagasztjuk, annál több levegőt kap a tészta, annál szebben meg fog kelni.

3. Végül még egyszer gyúrjuk át kézzel, formázzunk belőle golyót, és meleg helyen, letakarva, kelesszük a duplájára. Ez - a helység hőmérsékletétől függően - 30-60 percig tarthat.

4. A megkelt tésztát egy lisztezett gyúródeszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki 2 cm vastagra. Kb. 7 cm átmérőjű köröket szaggassunk ki belőle, majd hagyjuk ezeket 10 percig kelni.

5. A töltelékhez a csomagoláson előírtnál kicsit kevesebb tejjel készítsük el a pudingot, a tetejét szórjuk meg a cukorral, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni.

6. Az olajat egy nagy fazékban forrósítsuk fel, ha 180 fokos, tegyünk bele 2-3 fánkot, először a tetejével lefelé. Tegyünk rá egy fedőt, így még jobban megkelnek a fánkok, majd fordítsuk meg őket, ha a tetejük aranybarnára sült. Szűrővel szedjük ki az olajból, szalvétán csepegtessük le. Az olajat újra forrósítsuk fel, ebben süssük a többi fánkot.

7. A kissé kihűlt fánkokat konyhai fecskendő segítségével töltsük meg a pudinggal vagy lekvárral, tetejét szórjuk meg porcukorral.

A berlini farsangi fánk úgy is készíthető, hogy a nyers tésztába mazsolát keverünk, a fánkok tetejét pedig keresztben bevágjuk.
Berlini farsangi fánk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1953 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Európa eszik
Európa eszik
(Szabad Föld Kiadó, 2004)

Ha az olvasó felüti ezt a könyvet, reményeink szerint gasztronómiai meglepetések érik! Receptgyűjteményünkben - többek között - szó esik arról, hogy a baszkok az egyedüli szakácsok a világon, akik a kiszáradt pergamentekercsből... bővebben...
Berlini farsangi fánk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Európa eszik
Európa eszik
(Szabad Föld Kiadó, 2004)

Ha az olvasó felüti ezt a könyvet, reményeink szerint gasztronómiai meglepetések érik! Receptgyűjteményünkben - többek között - szó esik arról, hogy a baszkok az egyedüli szakácsok a világon, akik a kiszáradt pergamentekercsből... bővebben...
ételfotó