Sacher-torta

Sachertorte

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Sacher-torta
Adag: 1 tortaforma
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg liszt
12 és fél dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
12 és fél dkg porcukor
15 dkg vaj
7 db tojás
ízlés szerint rum
vagy
ízlés szerint barackpálinka
ízlés szerint tejszínhab
ízlés szerint baracklekvár
A mázhoz:
1 és ¼ dl víz
vagy

Elkészítés:

1. A vajat szobahőmérsékletűre hagyjuk melegedni, majd a porcukorral habosra kikeverjük. A tojásokat szétválasztjuk.

2. A csokoládét (lehetőleg gőz fölött) megolvasztjuk. Közben a vajat vaníliás cukorral megízesítjük, és a tojássárgájákat egyenként belekeverjük.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy tortaformát vajjal kikenünk és belisztezünk, a lisztfölösleget a formát megfordítva kiütögetjük. A tojásfehérjéket felverjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, és a masszából kemény habot verünk. A felolvadt csokoládét a tojássárgájás masszához keverjük, és a tojáshabot a liszttel váltakozva szintén hozzákeverjük.

4. A masszát a tortaformába töltjük és körülbelül 60 percig sütjük.

5. A tortát kivesszük és hagyjuk, hogy kihűljön. (Hogy a torta alja sima legyen, a sütés után mindjárt ráborítjuk a munkafelületre, majd 25 perc elteltével ismét ráborítjuk.)

6. A baracklekvárt egy kis barackpálinkával vagy rummal elkeverjük. A tortát vízszintesen kettévágjuk, és mindkét vágási felületet bekenjük baracklekvárral. Ismét összeillesztjük, és a tortát körös-körül vékonyan bekenjük baracklekvárral.

7. A mázhoz egy lábasban összekeverjük a vizet a cukorral, és erős lángon bő 5 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és ajak hőmérsékletűre hűtjük. Ezzel párhuzamosan a csokoládét gőz fölött lassan megolvasztjuk, vigyázva, nehogy túlhevüljön. A meleg csokoládét az ugyancsak meleg cukros vízhez keverjük, míg a máz krémszerű nem lesz. Közben vigyázzunk, hogy a máz pontosan ajak hőmérsékletű legyen, mert különben elveszti a fényét. (Ha túl sűrű a máz, öntsünk még egy pici vizet a cukros lábasba, lötyköljük körbe benne, majd ezzel hígítsuk a mázat.)

8. A mázat gyorsan, azaz egyetlen mozdulattal öntsük rá a tortára, és lapáttal vagy nagyon széles pengéjű késsel azonnal osszuk el egyenletesen, és simítsuk el rajta. Hagyjuk megszáradni. Tejszínhabbal tálaljuk.

A Sacher-torta alighanem a világ leghíresebb tortája - pedig az eredeti receptet csak kevesen ismerik, mert vastag páncélszekrénybe zárva őrzik. Nem beszélve arról, hogy már Franz Sacher szakácstanonc 1832-ben született legendás hírű kreációja előtt is voltak csokoládétorták, időközben meglehetősen sok olyan Sacher-torta recept került forgalomba, amely elég jól megközelíti az eredetit. Legtöbbjük mindazonáltal eltekint a mázkészítésnél az elég fáradságos „táblázás-tól". Ahhoz ugyanis, hogy a máz szép fényes legyen, a csokoládémasszát alaposan megdolgozzák kaparólapáttal márványlapon. Habár étkezéskor a látvány is igen fontos, ha ennél a híres tortánál minden más stimmel, akkor az első élvezetes harapáskor nyugodtan szemet hunyhatunk afölött, ha a máz egy kicsi mattabb. Fő, hogy a torta íze jó legyen!
Sacher-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2530 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
Sacher-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
hírlevél