Rizottó spárgával

Risotto agli asparagi

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Rizottó spárgával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg rizottórizs
50 dkg zöld spárga
1 db citrom
2 és fél dl száraz fehérbor
3 evőkanál vaj
2 gerezd fokhagyma
vagy
10 dkg fontina sajt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Megmossuk a spárgát, és levágjuk a fás végeket. Vágáskor érezhető, mennyit kell eltávolítani: ahol fás, ott nehéz vágni. A csúcsokat is vágjuk le, de ezeket tegyük félre, mert később kell majd őket a fazékba tenni. A maradékot kb. 1 cm széles darabokra vágjuk. Megtisztítjuk és egészen finomra aprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát.

2. Felolvasztjuk, de nem pirítjuk meg a vaj felét. Beletesszük és megdinszteljük a vöröshagymát, a fokhagymát és a spárgát. Hozzáöntjük a rizst, és addig keverjük, amíg

a szemek fényesek nem lesznek.

3. Hozzáöntjük a bort, és magas hőfokon addig főzzük, amíg elpárolog, majd 1 merőkanál húslevest adunk hozzá, és a tűzhelyet közepes fokozatra kapcsoljuk. Most következik a szorgalmas kevergetés és a fokozatos folyadékadagolás. 10 perc múlva a spárgacsúcsokat is beletesszük, és újabb 10 perc után megkóstolhatjuk: akkor jó, ha a szemeket már át lehet harapni, de még nem puhák.

4. Az utolsó lépés: forró vízben megmossuk és megtöröljük a citromot. Héjának felét nagyon vékonyan lehámozzuk — a fehér részt ne, attól kesernyés lesz a rizottó —, és vékony csíkokra vágjuk. A bazsalikom leveleit lecsipkedjük, és szintén csíkokra vágjuk. A sajtot felkockázzuk.

5. A fazékba tesszük a sajtot, a citromhéjat, a bazsalikomot és a maradék vajat, s addig keverjük, amíg a sajt a forró rizsben elolvad. Sóval, borssal ízesítjük, és végül élvezzük a mennyei végeredményt!

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Csirkealaplé

Kép nélkül
1 szál zellerszár
2 fej negyedekre vágott hagyma
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg csirke
50 dl víz
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.

3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.

Rizottó spárgával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2212 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Az olasz konyha alapjai ,
Az olasz konyha alapjai
(Magyar Könyvklub, 2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az örömteli főzés és sütés abszolút alapjait jelentik? Benvenuto! Hiszen Az olasz konyha alapjai mindkettőt egyesíti: a... bővebben...
Rizottó spárgával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Az olasz konyha alapjai ,
Az olasz konyha alapjai
(Magyar Könyvklub, 2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az örömteli főzés és sütés abszolút alapjait jelentik? Benvenuto! Hiszen Az olasz konyha alapjai mindkettőt egyesíti: a... bővebben...
recepttár