Borjúszelet paradicsommártással

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Borjúszelet paradicsommártással
Adag: 10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg szeletelt borjúhús
5 db húsos paradicsom
1 csomó bazsalikom
75 dkg spagetti
3 evőkanál olívaolaj
1 késhegynyi fehér bors
2 és fél dl tejszín
2 és fél dl leszűrt csontleves
2 evőkanál liszt
6 dkg vaj
2 szem gyöngyhagyma
vagy
ízlés szerint kristálycukor
kevés fokhagyma
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és vajon üvegesre pároljuk. Aztán behintjük liszttel és kissé megpirítjuk.

2. Hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük a zsírtalan csontlével és tejszínnel, simára keverjük, és körülbelül 10 percig csendesen főzzük.

3. Közben a paradicsomot leöntjük forró vízzel, lehúzzuk a héját, kimagozzuk, felkockázzuk és a mártáshoz adjuk. A mártást sóval, cukorral, cseppnyi fokhagymával és késhegynyi fehér borssal ízesítjük.

4. Az olajat a serpenyőben felforrósítjuk és a hússzeleteket hirtelen kisütjük benne, majd sóval, borssal fűszerezzük. A paradicsommártást ráöntjük a húsra.

5. A spagettit bő vízben al dente (rugalmasra) főzzük (a főzővízbe tegyünk néhány csepp olajat, hogy a tésztaszálak ne tapadjanak össze). A spagettit a mártásos hússal együtt előmelegített tányérokon szolgáljuk fel, díszítsük bazsalikomlevelekkel.

Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Csontalaplé

Kép nélkül
250 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
250 dkg darabolt sertéscsont
1 nagyobb vöröshagyma
2 gramm egész fekete bors
100 dkg darabolt vegyes zöldség
2 gramm egész gyömbérgyökér
5 dkg
2 gramm egész szegfűbors
2 gramm egész szerecsendió virág
25 dkg kelkáposzta
1 ág zellerlevél vagy

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.

2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.

3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.

4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.

Borjúszelet paradicsommártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1169 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Ünnepek - vendégvárás ,
Ünnepek - vendégvárás
(Kossuth Kiadó, 2001)

Könyvünkben 17 ünnepségre állítottunk össze ételsort a hozzájuk illő italokkal és terítékekkel, és javaslatainkat képeken is megmutatjuk. Mindazonáltal első számú javaslatunk így szól: ki-ki a maga stílusának, ízlésének... bővebben...
Borjúszelet paradicsommártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Ünnepek - vendégvárás ,
Ünnepek - vendégvárás
(Kossuth Kiadó, 2001)

Könyvünkben 17 ünnepségre állítottunk össze ételsort a hozzájuk illő italokkal és terítékekkel, és javaslatainkat képeken is megmutatjuk. Mindazonáltal első számú javaslatunk így szól: ki-ki a maga stílusának, ízlésének... bővebben...
cikkek