Sóban sütött aranydurbincs romanesco-mártással

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sóban sütött aranydurbincs romanesco-mártással
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
200 dkg tengeri só
1 nagyobb 120 dkg-os aranydurbincs
3 ág friss kakukkfű
3 ág friss rozmaring
1 nagyobb tojásfehérje
A kikenéshez:
igény szerint olívaolaj
A mártáshoz:
7 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál sherryecet
2 db paradicsom
1 db szárított chilipaprika
3 gerezd fokhagyma
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A mártáshoz a mandulát és a mogyorót zsiradék nélkül állandó keverés közben 5 percig gyengén megpirítjuk, majd hagyjuk lehűlni. A fokhagymát meghámozzuk és felaprítjuk, a chilipaprika magházát kivesszük. A paradicsom héját lehúzzuk, magházát eltávolítjuk, húsát felkockázzuk. A paprikát megpároljuk, bőrét lehúzzuk, kimagozzuk, felaprítjuk.

2. A mandulát, mogyorót, fokhagymát, chilit, paradicsomot és paprikát az ecettel, fél teáskanál sóval és 2 evőkanál olajjal mixerben sima krémmé dolgozzuk. Végül lassan hozzáadjuk a többi olajat is, míg sűrű mártás keletkezik. Ízesítés után felhasználásig hideg helyre tesszük.

3. A kibontott, de pikkelyes halat kívülről-belülről alaposan leöblítjük és leitatjuk róla a nedvességet. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Mély tepsit vagy nagy sütőformát finoman kikenünk olajjal.

4. A tojásfehérjét kikeverjük és laposan elvegyítjük a tengeri sóval. A sómennyiség egyharmad részét a tepsi aljára szórjuk a hal méretének megfelelő területen. Ráteszünk 1-1 ágacska rozmaringot és kakukkfüvet, majd ráhelyezzük a halat, és a hasába, illetve rá ismét 1-1 fűszernövényágacskát, aztán beborítjuk a maradék sóval, rányomkodjuk a halra, hogy mindenütt egészen befedje.

5. Középső sínen 30-35 percig sütjük. Kissé hagyjuk lehűlni, majd feltörjük a sókérget, és a hal bőrével együtt óvatosan eltávolítjuk. A halat filézzük, tányérokra rendezzük és sült burgonyával, mártással körítve tálaljuk. Friss fehér kenyeret kínálunk hozzá.

Könnyen meghámozható a paradicsom, ha az alját vagy a tetejét keresztirányban bevágjuk, egy pillanatra forrásban lévő, majd hideg vízbe mártjuk. Ilyenkor a paradicsomot kicsit megnyomva szinte "kiugraszthatjuk" a héjából.
Sóban sütött aranydurbincs romanesco-mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1512 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei ,
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
Sóban sütött aranydurbincs romanesco-mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei ,
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
google+