Almásrétes

Apfelstrudel

Adag: 1 egész
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A kenéshez:
igény szerint tojás
olvasztott vaj
igény szerint olaj
A meghintéshez:
kevés liszt
A megszóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A rétestésztához:
1 csipet
1 evőkanál olaj
1 dl langyos víz
20 dkg liszt
A töltelékhez:
125 dkg alma
4 evőkanál mazsola
10 dkg zsemlemorzsa
3 evőkanál darált mogyoró
3 evőkanál vaj
ízlés szerint őrölt szegfűszeg
ízlés szerint őrölt fahéj
ízlés szerint reszelt citromhéj
ízlés szerint citromlé

Elkészítés:

1. A lisztet a munkafelületre borítjuk, a tetejébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az olajat meg a vizet. Megsózzuk, és csomómentes tésztát gyúrunk belőle. Szükség esetén lisztet vagy vizet adhatunk még hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. Legjobb kézzel megdolgozni a tésztát, hogy jó rugalmassá váljon. Ha elkészült, golyót formázunk belőle, megkenjük olajjal, és nejlonfóliával letakarva 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.

2. Ezalatt a töltelékhez a zsemlemorzsát a vajon aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk a mogyorót, és levesszük a tűzhelyről.

3. Az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és citromlével meglocsoljuk. Tetszés szerint több-kevesebb cukrot adunk hozzá, és reszelt citromhéjjal, fahéjjal meg őrölt szegfűszeggel megízesítjük.

4. A sütőt 180-200 °C-ra előmelegítjük. Egy nagy terítőt (pl. tiszta abroszt) meghintünk liszttel, rátesszük a tésztát, azt is meglisztezzük és sodrófával négyszögletesre kinyújtjuk. Most két kézzel (a kézhátunk legyen fölfelé) a tészta alá nyúlunk és szelíden húzva minden irányban a lehető legvékonyabbra kihúzzuk. A vastag széleket körös-körül levagdossuk, és a tészta alsó vége alá egy ív sütőpapírt csúsztatunk. (Ezzel könnyebben beemelhetjük a tésztát a tepsibe.)

5. A vajas prézlit a tésztalap felső harmadán szétosztjuk, a tölteléket rákenjük és mazsolával megszórjuk. A szabadon maradt tésztafelületet olvasztott vajjal megkenjük. A széleket oldalt behajtjuk, az abroszt a rétessel megemeljük, és a rétest ily módon föltekerjük. A végeket jól lezárjuk, és a rétest a sütőpapír segítségével a tepsibe emeljük. (Vagy a tepsit előzőleg vajjal kikenjük.) A záródás alulra kerüljön.

6. A rétest olvasztott vajjal bőségesen megkenjük és 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük. (Ha leveles tésztát használunk, a tölteléket a tészta közepére rakjuk, az oldalsó széleket és a végeket a közepe felé hajtjuk, és a záródásokat jól lenyomkodjuk. Aki ügyes, a maradék tésztával szépen kidíszítheti a rétest. Tojással megkenjük, és kicsit rövidebb ideig sütjük.)

7. A megsült rétest kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd megporcukrozzuk. Tetszés szerint langyosan vagy teljesen kihűlve tálaljuk.

Elkészíthetjük készen vásárolt rétes vagy leveles tésztával is. A sütési idő ekkor eltérő lehet.
Almásrétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2274 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
Almásrétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
google+