Bolognai spagetti

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Bolognai spagetti
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg spagetti
30 dkg darált hús
1 kisebb szárított chilipaprika
2 evőkanál vaj
10 dkg húsos füstölt szalonna
2 szál szárzeller
1 szál sárgarépa
1 fej hagyma
1 és ¼ dl húsleves
vagy
1 és ¼ dl vörösbor
igény szerint parmezán sajt
ízlés szerint frissen őrölt bors
igény szerint

Elkészítés:

1. A hagymát és a sárgarépát meghámozzuk, a zellert megmossuk, a szalonnáról eltávolítjuk a bőrt - aztán mindezt kis kockákra vágjuk.

2. Egy nagy serpenyőt fölteszünk a forró főzőlapra, és megvárjuk, míg megmelegszik a serpenyő alja. Beletesszük a szalonnakockákat, s közepes hőnél addig sütjük, míg majdnem teljesen kisül a zsírja. Hozzáadjuk a vajat, és összekeverjük a zöldségkockákkal.

3. A zöldségeket és a szalonnát a serpenyő szélére húzzuk, hogy középen legyen hely a sütéshez. Beletesszük a darált húst, a keverőlapáttal kisebb adagokra osztjuk, és 2-3 percig mozgatjuk, míg egészen apró, ropogós húsmorzsákká sül.

4. Ráöntjük a bort vagy a húslevest. Hozzáadjuk a konzervparadicsomot a levével együtt, és kissé szétnyomkodjuk a serpenyőben, majd mindent jól összekeverünk. A chilipaprikát (ha használjuk egyáltalán) szétmorzsoljuk vagy összevágjuk, egy teáskanál sót és őrölt borsot adunk hozzá. Kis lángon hagyjuk lassan főni (15 perc legalább kell, de 60 perc sem árt), közben gyakran megkeverjük.

5. Eljött a tészta ideje: egy nagy fazékban fölforralunk 5 liter vizet 2 evőkanál sóval. a lobogva forró vízbe beletesszük a spagettit, a főzőkanállal segítünk, hogy gyorsan víz alá kerüljön az egész.

6. Fedő nélkül 7-8 percig főzzük, aztán kihalászunk egy szálat és megkóstoljuk - a spagetti semmi esetre se legyen túl lágy, de túl kemény sem, hanem kellemes legyen beleharapni. Ha a mártás túlságosan besűrűsödött, legkésőbb most hozzáadhatunk még néhány kanál forró tésztafőző vizet. A spagettit ezután egy szűrőbe öntjük, kicsit megrázzuk, és lecsöpögtetjük.

7. Megkóstoljuk a mártást, esetleg sóval és borssal utánaízesítjük. A spagettit mélytányérokba osztjuk, jó vastagon meglocsoljuk a mártással. Melléje tesszük a parmezánt a reszelővel - mindenki frissen reszelheti magának a gőzölgő tésztára! Illik hozzá a fehér kenyér, zöld saláta és a vörösbor...

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Bolognai spagetti
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2498 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
A főzés alapkönyve ,
A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub, 2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a főzés... bővebben...
Bolognai spagetti
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
A főzés alapkönyve ,
A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub, 2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a főzés... bővebben...
google+