Régi bécsi krumplileves

Alt-Wiener Erdäpfelsuppe

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Régi bécsi krumplileves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg apróra vágott szalonna
30 dkg lisztes burgonya
½ dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej hagyma
½ szál sárgarépa
10 dl forró marhahúsleves
ízlés szerint ecet
vagy
ízlés szerint citromlé
ízlés szerint vaj
ízlés szerint köménymag
ízlés szerint majoránna
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. Legelőször is beáztatjuk a vargányát egy kis langyos vízbe.

2. A hagymát és a szalonnát kockára vágjuk vagy durvára reszeljük. A krumplit meghámozzuk és felkockázzuk

3. Egy fazékban némi zsiradékot hevítünk, majd elkeverjük benne a felaprított zöldséget. Tetszés szerint fokhagymát adunk hozzá, és az egészet jól megkeverjük. A liszttel bestauboljuk, kicsit megfuttatjuk, majd apránként hozzáöntjük a levest. Belekeverjük a vargányát az áztatólével együtt, hozzáadjuk a krumplit, majd sóval, borssal, majoránnával és köménymaggal ízesítjük.

4. A krumplit 20-30 perc alatt puhára főzzük.

5. Az elkészült levest citromlével vagy ecettel pikánsra ízesítjük, szükség esetén még utánafűszerezzük A tejfölt simára keverjük, ha a leves még túl híg, lisztet is tehetünk a tejfölbe, és elkeverjük a levesben. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik kicsit.

6. Előmelegített tányérban tálaljuk, apróra vágott petrezselyemmel meghintve.

A krumplileveseket már akkor is szerették és ették Bécsben, amikor még nagyon messze voltunk a botmixer és a konyhai robot feltalálásától. Ezért nem mixeléssel sűrítették be a levest, hanem a régi bécsi konyha közkedvelt módszerével: tejfölben elhabart liszttel. A modern bécsi konyhában szeretnek lemondani erről a kalóriadús megoldásról, és a krumpli egy részét összemixelve sűrítik be a levest. Ha azután sültszalonna vagy pirított zsemlekocka úszkál betétként a levesben, oda az egész fogyókúrás igyekezet - de még finomabb lesz tőle!

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Régi bécsi krumplileves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3780 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
Régi bécsi krumplileves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
szólj hozzá, értékelj