Svéd fonott kalács

Vetelängd

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Svéd fonott kalács
Adag: 1 tepsi (3 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg olvasztott, langyos vaj
1 db tojás
1 csipet
2 és fél dl langyos tej
2 és fél dkg élesztő
50 dkg liszt
ízlés szerint hámozott, szeletelt mandula

Elkészítés:

1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepében kis fészket készítünk. Az élesztőt összekeverjük egy teáskanál cukorral és 4 evőkanál tejjel, ezt a fészekbe öntjük, és kovászt keverünk belőle.

2. A tálat leborítjuk kendővel, és a tésztát huzatmentes, meleg helyen hagyjuk megkelni. Amikor a tészta felhólyagosodik (kb. 15 perc), hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a vajat és a tojást, végül a maradék tejnek is mintegy a felét.

3. Sima, közepesen kemény tésztává dagasztjuk (robotgép dagasztófejével), közben időről-időre egy-egy evőkanálnyi tejet is keverünk hozzá, az utolsó evőkanálnyit félretesszük.

4. Újra lefedjük kendővel, és huzatmentes helyen tovább kelesztjük, míg a massza térfogata megkétszereződik (kb. 30 perc).

5. A tésztát még egyszer gyorsan átgyúrjuk, majd 3 db 50 cm hosszú rudat formázunk. A tésztarudakból meglisztezett deszkán copfot fonunk - középről indulva előbb az egyik, majd a másik irányba. Végeiket laposra nyomjuk és a copf alá hajtjuk.

6. Kizsírozott tepsire tesszük, és újból kb. 10-15 percig kelesztjük. a sütőt közben 200 fokra előmelegítjük.

7. A tojássárgáját összekeverjük a maradék tejjel. A tésztát megkenjük ezzel a keverékkel, megszórjuk a mandulával, és az előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Végül ízlés szerint szórhatunk rá még díszítésül cukrot.

Svéd fonott kalács
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1839 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Svéd fonott kalács
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
van itthon