Norvég lepénykenyér
Lefse



Elkészítés:
1. A sótlan, főtt krumpliból készült burgonyapürét tálba tesszük. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük.
2. Hozzáadjuk a krumplipüréhez, kevés vizet öntünk rá és jól összegyúrjuk, hogy közepes lágyságú tésztát kapjunk.
3. A tésztából tojásméretű labdákat formázunk, és kilisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.
4. A lepényeket forró lapon vagy serpenyőben kevés zsiradékon addig sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik.
5. Ekkor megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Sütés után a lepénynek puhának és egyenletesen átsültnek kell lennie.
Burgonyapüré

1. A burgonyát meghámozzuk, és kockákra vágjuk, sós vízzel leöntjük. Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon 30-35 percen át főzzük.
2. A tejet vagy tejszínt felforraljuk, és a tűzről félrehúzzuk.
3. A krumplit leszűrjük, áttörjük vagy villával összetörjük, és tűzálló tálba töltjük. A forró tejet vagy tejszínt állandóan keverve beleöntjük, habosra, simára verjük, és sóval, borssal utánaízesítjük. (Különlegesen könnyű lesz a burgonyapüré, ha habverővel verjük fel.)