Pácolt lazac



Elkészítés:
1. A konyhakész lazacot (tehát a megtisztított lazactörzset) hosszanti irányban félbevágjuk, és a gerincét eltávolítjuk. A félbevágott lazacokat leöblítjük, szárazra törölgetjük. A filé egyik felét a bőrével lefelé tálra tesszük, és megszórjuk a leöblített és finomra vágott kaporral.
2. A sót, a cukrot és a borsot összekeverjük és rákenjük.
3. A lazac másik felét a bőrével felfelé ráhelyezzük. Alufóliával letakarjuk, ráteszünk egy tányért és pár konzervdobozt nehezéknek. A hűtőszekrénybe helyezzük, és 3-4 napig ott pácoljuk, közben a halat naponta többször is megforgatjuk, és megöntözzük a képződő lével.
4. A mártáshoz az enyhén felvert tojássárgáját az összes hozzávalóval összekeverjük.
5. A lazacot kivesszük a pácból, a kaprot és a fűszereket lekaparjuk róla, és a halat szárazra töröljük. Átlósan vékony szeletekre szeljük, és a mártással tálaljuk. Pirítóst és salátát adunk hozzá.