Burgundi fondü

Fondue Bourguignonne

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 55 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Burgundi fondü
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg marhahús
100 dkg kókuszzsír
A bearni mártáshoz:
15 dkg vaj
1 teáskanál morzsolt fehér bors
4 evőkanál tárkonyecet
½ csomó turbolya
2 szál friss tárkony
ízlés szerint Worcestershire szósz
ízlés szerint cayenne-bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A jól porhanyított húst vékony szeletekre vagy apró kockákra vágjuk, s tányéron úgy készítjük oda minden vendégnek.

2. A kókuszzsírt (vagy más sütőzsírt) a fondütálban a tűzhelyen felforrósítjuk. Csak ezután helyezzük az edényt a forró asztali melegítőre.

3. A húsdarabokat fondünyársra tűzve a forró zsírban megsütjük.

4. A béarni mártáshoz a tárkonyt és a turbolyát letépdessük a száráról, megmossuk, lecsurgatjuk, és finomra összevagdaljuk. A mogyoróhagymát meghámozzuk és felaprítjuk.

5. Egy kis edényben a kockára vágott mogyoróhagymát, a tárkonyecetet, 6 evőkanál vizet és a borsszemeket félig megfőzzük. Hagyjuk lehűlni, majd szitán átpasszírozzuk.

6. A vajat gyenge tűzön megolvasztjuk. Hőálló tálban a mogyoróhagymalevet és a friss tojássárgáját összehabarjuk.

7. A tálat forró gőzölőedényre állítjuk, s a tojássárgáját addig verjük, míg a mártás habossá nem válik. A tojáskrémet levesszük a gőzölőedényről, s a felolvasztott vajat állandó keverés mellett lassan beleforgatjuk.A fűszernövényeket belekeverjük, sóval, cayenne-borssal és ízlés szerint Worcester-mártással ízesítjük.

Egy eredeti béarni mártáshoz, egy Sauce Béarnaise-hez Herbadox néven forgalmazott fűszerkoncentrátumot használnak. Helyette Worcester-mártás is alkalmazható, mivel a Herbadox elég nehezen szerezhető be.
A burgundi fondü a klasszikus húsos fondü egyik legnemesebb változata. Különösen vonzóvá teszi a hozzá kínált mártás, a ropogós kenyér, olajbogyó és ecetes uborka.
Burgundi fondü
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2722 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Grill, raclette, fondü
Grill, raclette, fondü
(Kossuth Kiadó, 2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és az étkezést. A mulatság lehet nyílt parázson való grillezés a szabadban, fondü, raclette, wok, tűzfazék vagy asztali... bővebben...
Burgundi fondü
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Grill, raclette, fondü
Grill, raclette, fondü
(Kossuth Kiadó, 2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és az étkezést. A mulatság lehet nyílt parázson való grillezés a szabadban, fondü, raclette, wok, tűzfazék vagy asztali... bővebben...
bevásárlólista