Talkedli

Liwanzen

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Talkedli
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
ízlés szerint őrölt fahéj
ízlés szerint kristálycukor
ízlés szerint rum
ízlés szerint szilvalekvár
A sütéshez:
olaj
A tésztához:
2 dl tej
1 db tojás
1 csipet
1 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál olvasztott vaj
1 dkg élesztő
15 dkg liszt
ízlés szerint reszelt citromhéj

Elkészítés:

1. Egy kis tejet meglangyosítunk és pici liszttel, csipetnyi cukorral meg a szétmorzsolt élesztővel összekeverjük kovásznak. Megszórjuk liszttel, és meleg helyen felfuttatjuk.

2. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a kovásszal, a többi liszttel, a maradék tejjel, a folyékony vajjal, csipetnyi sóval és a reszelt citromhéjjal összegyúrjuk, lágy állagú kelt tésztát készítünk (alaposan megdolgozzuk). A tojásfehérjéből a maradék kristálycukorral kemény habot verünk, és óvatosan hozzákeverjük.

3. Konyharuhával letakarjuk. és meleg helyen legalább 30 percig kelesztjük.

4. Utána egy talkedlisütőben (kis mélyedésekkel ellátott serpenyőben), tükörtojássütőben, vagy egyszerűen csak egy teflonbevonatú serpenyőben nem kevés zsiradékot megforrósítunk.

5. Evőkanállal a tésztából darabokat szaggatva megtöltjük a mélyedéseket (vagy kis palacsintákat helyezünk a serpenyőbe). aranybarnára sütjük, megfordítjuk, és a másik oldalukat is barnára sütjük.

6. Közben a szilvalekvárt tetszés szerint némi rummal simára keverjük.

7. Az elkészült talkedliket kivesszük a serpenyőből, a fele mennyiséget megkenjük szilvalekvárral, a kenetleneket pedig lefedjük. Fahéjjal kevert kristálycukorral meghintve, melegen tálaljuk.

Talkedli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2851 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
Talkedli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
szótár