Kurkumás, chilis zellerleves



Elkészítés:
1. A megtisztított, felkockázott zellergumót és krumplit forgassuk át a meleg vajon/olajon, pároljuk egy-két percig, végül öntsük fel a hús- vagy zöldséglevessel.
2. Adjuk hozzá a zöldhagymát és fedő alatt pároljuk puhára a zöldségeket. A megpuhult zöldségkockák negyedét vegyük ki a levesből, a többit botmixerrel pürésítsük össze a levessel (ha krémlevesként akarjuk tálalni, ez a lépés elmarad).
3. Keverjük el benne a tejszínt, fűszerezzük, tegyük bele a félre tett zöldségkockákat, végül szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemlevelekkel.
Melegen tálaljuk, de hidegen is finom.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.