Pizzette

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pizzette
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl víz
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál
45 dkg finomliszt
vagy
másfél dkg friss élesztő
vagy
2 teáskanál szárított élesztő
A tetejére:
ízlés szerint olívabogyó
igény szerint paradicsom
ízlés szerint reszelt parmezán sajt
ízlés szerint olívaolaj

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítek, jól kidolgozom, majd a kelesztőtálba pici olajat loccsantok, megforgatom benne a tésztát és meleg helyen megkelesztem.

2. Kelesztés után átgyúrom, 8 részre osztom és kis pizzákat formázok belőle.

3. Előmelegítem a sütőt 240 fokra, addig kelnek kicsit a lepénykék, majd megkenem a tészták tetejét olívaolajjal, elosztom rajtuk a tetszőleges tölteléket és a reszelt sajtot. Aranyszínűre sütöm valamennyit.

A kedvencem, amelyiken csak paradicsomszeletek és olajbogyók vannak. Rómában, egy kis bárban vettem először ilyet, azóta sem feledem az ízét. Mennyei volt.
Száraz rozé illik hozzá.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Pizzatészta

Pizzatészta
1 teáskanál szárított élesztő
22.5 dkg finomliszt
6 evőkanál langyos víz
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük az élesztőt. A közepébe nyomott mélyedésbe öntjük az olajat és a vizet.

2. Fakanállal vagy lisztezett kézzel folyamatosan összedolgozzuk az alapanyagokat (1. kép).

3. A tésztát enyhén lisztezett deszkára (munkalapra) borítjuk, cipót formázunk belőle (2. kép).

4. Ököllel szétnyomkodjuk (3. kép), a távolabbi végét kissé visszahajtjuk, és az egészet a tenyerünk alsó felével magunktól eltoljuk. A tésztát egy negyed fordulattal elforgatjuk, majd az előbbi visszahajtós-eltolós mozdulatot megismételjük. A tészta kidolgozását 8-10 percig folytatjuk. Végül újra cipóvá formázzuk. Akkor jó, ha szép sima és már nem ragad.

5. Visszatesszük a tálba, letakarjuk egy vékonyan beolajozott frissen tartó fóliával (vagy egy konyharuhával) (4. kép), és meleg helyen kelesztjük 60 percen át, vagy amíg a tészta duplájára nő. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy rendesen megkelt-e, hogy ujjunkkal benyomjuk, ha az ujjunk nyoma ott marad, akkor a tészta feldolgozásra kész.

Pizzette
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2590 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Pizzette
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
ételfotó