Ganca
Dödölle
Elkészítési idő:
50 perc
Munkaidő: 30 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. A megpucolt, felkockázott krumplit annyi sós vízben főzöm meg, amennyi éppen ellepi.
2. Még forrón, levében krumplitörővel összetöröm, apránként megszórom liszttel és közben fakanállal keverem. A krumplipürénél sűrűbbnek kell lennie, ezért ha szükséges, adok még hozzá lisztet. Takaréklángon kevergetem, vigyázva, hogy le ne kapjon az alja.
3. Néhány percig "pöfögtetem" majd zsíros kanállal beleszaggatom abba a hagymás zsírba, (apróra vágott hagyma zsírban megpirítva) amit a krumpli főzése alatt készítettem. Kicsit megpirítom a gancákat és forrón tálalom.
Nagyanyám nagy kedvence volt, gyakran készítette ezt az egész Palócföldön ismert, különböző elnevezésekkel bíró ételt. Csak "öregkrumpliból" lehet csinálni, az újkrumpli keményítőtartalma (pontosabban hiánya) nem alkalmas erre. Manapság már köretként is fogyasztják, de a régi, szegény időkben főétel gyanánt ették.
Fogyókúrázóknak és kényes gyomrúaknak nem ajánljuk!