Tócsni

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tócsni
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 nagyobb burgonya
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
kevés liszt
A sütéshez:
igény szerint zsír
vagy
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A meghámozott krumplit nagy lyukú reszelőn lereszelem, megsózom és amíg melegszik az olaj, állni hagyom.

2. A keletkezett levéből kinyomkodom, borsozom és megszórom egy kevés liszttel.

3. Jól összekeverem és kanállal lepényeket szaggatok a forró olajba, laposra elegyengetem.

4. Aranyszínűre sütöm és jól lecsepegtetve tálalom. Magában is finom, de lehet mellé akár tejfölt vagy bármilyen mártást tálalni.

A tócsni a palóc konyha oszlopos tagja, még külön rendezvényt is szerveznek a tiszteletére. Természetesen a krumplilepényt más tájegységeinken is ismerik és különböző módosításokkal készítik is.
Gyerekkoromban a hagyományos módon - reszelt, nyers krumpliból, tojással és liszttel készült - tócsni sült, akkoriban természetesen még zsírban. Ma már némi módosítással készítem: Zsír helyett olajban és tojást sem szoktam bele tenni. Így sokkal ropogósabbra sül és már gyerekkoromban is a pirult szélét szerettem.
Tócsni
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1359 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tócsni
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
lexikon