Mogyoróvajas-tejcsokis bonbon

| Mogyoróvajas bonbon receptek
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mogyoróvajas-tejcsokis bonbon
Adag: 4-6 adag (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 gramm porított kakaóvaj
A töltelékhez:
7 dkg mogyoróvaj
4 dkg habtejszín

Elkészítés:

1. A tejcsokis töltelékhez a legalább 30%-os tejszínt felforralom, és a lángról levéve simára keverem benne a feldarabolt tejcsokit (én Milka noisette-t használtam).

2. A 70-80 %-os étcsokit temperálom, elkészítem a csokihüvelyeket és 5 percre a hűtőbe teszem, hogy megdermedjenek.

3. Nyomózsákból a mélyedésekbe adagolom először a mogyoróvajat, majd a tejcsokis krémet, helyet hagyva a lezárásnak, majd még 15 percre visszateszem a hűtőbe.

4. Az újratemperált csokival lezárom a bonbonokat. Újabb 30-40 perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.

Nagyon gyorsan megvan, és egy bonbonnál ez nagy előny tud lenni – leginkább azért, mert egyszerre mindig többféle készül, és akkor már nem mindegy, mennyi az egyes töltelékekre szánt idő. Enyhén darabos mogyoróvajból finomabb, mint a krémes változatból, de a legjobb elektromos aprítóval, sós földimogyoróból darálni.
A csokihüvelyek elkészítése előtt a csokoládét temperálni kell. Hogy miért van erre szükség? A csokoládéban lévő kakaóvaj miatt, aminek a legstabilabb kristályszerkezettel kell részt vennie a bonbonban, hogy szép fényes és ropogós legyen a csokiburok. Otthoni körülmények között háromféle temperálási módszer létezik, a márványlapos temperálás, a beoltó módszer, vagy a porított kakaóvaj használata – ez utóbbi a legegyszerűbb változat, viszont venni kell hozzá porított kakaóvajat, ami egyébként nagyon sokáig elég, mert 100 g csokihoz 1 g-ot kell adagolni. Amióta bonbonozok, porított kakaóvajjal szoktam temperálni, tehát most ezt a módszert fogom részletezni. Az étcsokit 40-45 fokosra melegítem (a fehér és tejcsokit 40 fokosra), majd visszahűtöm 34-35 fokosra (a fehér és tejcsokit 32-33 fokosra), ekkor hozzákeverem a porított kakaóvajat. Tovább hűtöm az étcsokit 31-32 fokosra (a fehér és tejcsokit 29-30 fokosra), ekkor megtöltöm vele a polikarbonát formát, majd amikor már minden mélyedést megtöltöttem, egy sütőpapír felé fordítom a formát, hogy a felesleges csoki lecsepegjen. A polikarbonát formát habkártyával lehúzom, és a sütőpapíron lévő csokit visszakanalazom a csokis tálba – a maradék csoki mennyiséggel fogom a bonbonokat lezárni. Az elkészült csokihüvelyeket hűtőbe teszem, és amikor már megdermedt, megtöltöm a krémmel és hagyok helyet a lezáráshoz is. A maradék étcsokit újra temperálom, lezárom vele a bonbonokat, habkártyával lehúzom a felesleget. Egy órára hűtőbe teszem, majd kifordítom a formából a kész bonbonokat. A temperáláshoz egy kicsi méretű, duplafalú edényt használok, ami pont ideális a csoki felolvasztásához. Amikor a csoki eléri a 40 fokot, gyorsan átöntöm egy kis porcelán tálba, mert hiába kapcsolom le a főzőlapot, az edényben lévő forró víztől még tovább melegszik az egész. A „fütyülős” részét alufóliával le szoktam fedni, mert a csokinak nem tesz jót a vízgőz temperálás közben, szemcsés lesz tőle az állaga. A másik lehetőség a csoki mikróban történő felolvasztása, amit csak nemrég fedeztem fel, az egyik bonbonozós barátnőm javaslatára próbálkoztam meg vele. Mikróban sokkal gyorsabban és egyszerűbben lehet csokit olvasztani, csak arra kell figyelni, hogy sűrűn nézegessük és mérjük a csoki hőmérsékletét amikor már felolvadt, kb. 15 másodpercenként érdemes ránézni.
Mogyoróvajas-tejcsokis bonbon
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2239 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mogyoróvajas-tejcsokis bonbon
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
recept beküldése