Mákos fentő

| Mákos kalács receptek
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mákos fentő
Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
igény szerint tej
ízlés szerint kristálycukor
A tésztához:
3 dl tej
1 db tojás
2 evőkanál kristálycukor
1 csipet
2 dkg élesztő
50 dkg liszt
1 tojásnyi vaj
vagy
1 tojásnyi zsír
A tetejére:
ízlés szerint darált mák
ízlés szerint méz

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, majd megkelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és 8 db jó arasznyi tésztacsíkra vágjuk. A tésztacsíkok egyik hosszanti oldalát sűrűn bevagdossuk (mint a kakastaréj).

2. A tetejét megkenjük olvasztott zsírral vagy vajjal (ez a lépés akár el is maradhat) és feltekerjük.

3. A sima felével kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk a "virágokat", és 200 fokra melegített sütőben pirosra sütjük őket.

4. Még melegen forró, cukros tejjel meglocsoljuk, darált mákkal megszórjuk és mézet csorgatunk rá.

Változat: készülhet dióval is.

Az önteni való kelt tészta (guba) díszes formája a fentő (frentő, ferentő). Elmaradhatatlan volt a palóc lakodalmak és a böjtös ünnepek étrendjéből.
Az öntött tészták a különféle sült tésztákból folyadékkal megpuhítva készült tésztaételek. Régen a kemencében vagy a tűzhely platniján sült egyszerű gyúrt tésztákból (laska, laksa) csinálták, ezért volt szükség a vízzel való leöntésre - ettől puhult meg. Később már inkább kenyértésztából készültek a kenyérsütés során (guba, gubó, tekercsík, gúnárnyak) és az öntéshez már tejet is használtak. A legújabb változatnak kalácstészta az alapja és forró, cukros tejjel öntik le.

Kelt bukta tészta

Kép nélkül
Kovászhoz::
2 dl tej
1 csipet
1 mokkáskanál porcukor
1 púpozott evőkanál liszt
5 dkg friss élesztő vagy
2 tasak szárított élesztő
Tésztához::
100 dkg liszt
1 mokkáskanál
1 db reszelt citromhéj
6 db tojás
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg langyos vaj
3 dl langyos tej

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a cukrot és a sót. Összekeverjük és langyos helyre tesszük. Erre legjobb a langyosra melegített sütő. A 2 dl tejet langyosra melegítjük. Simára keverjük benne az összes kovászhoz valót. Tetejét megszórjuk liszttel és meleg helyre rakjuk. Ha kétszeresére kel, s a tetején lévő liszt megrepedezik, készen van. Hozzáadjuk a liszthez, a tojássárgákkal, a citrom lereszelt, sárga héjával, és a vaníliás cukrokkal. Lassan kezdjük összedolgozni, miközben apránként hozzáadjuk a langyos tejet. Akkor jól kidolgozott, ha hólyagos, és könnyen leválik az edény faláról és a kezünkről. Ekkor belegyúrjuk az olvasztott vajat. Ha kész, liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk konyharuhával, és a langyos sütőbe tesszük. Amikor a tészta kétszeresére kelt belisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd szaggathatjuk, darabolhatjuk, sodorhatjuk, fonhatjuk, tölthetjük, nyújthatjuk. A kialakított tésztákat újra kelesztjük, és ezt követően sütőben, bő zsírban vagy faszén parázs felett sütjük (kürtőskalács). Ez egy kelt alaptészta, mely főleg bukták, kürtőskalács, aranygaluska, stb. készítésére alkalmas.

Mákos fentő
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2412 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mákos fentő
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
vegetáriánus ételek