Citromkrémtortácska karamellmártással

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Citromkrémtortácska karamellmártással
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
1 db citrom
½ dl tejszín
A karamellmártáshoz:
5 dkg vaj
1 dl tejszín
3 evőkanál víz
A krémhez:
2 db citrom
4 dkg liszt
2 db tojás
4 dl tej
A piskótatésztához:
1 csipet vaníliás cukor
4 és fél dkg kukoricakeményítő
4 és fél dkg liszt
3 db tojás
A sziruphoz:
1 evőkanál kristálycukor
1 db citrom
½ dl víz
½ dl Limoncello

Elkészítés:

1. A piskótatésztához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral, elektromos habverővel, elkeverjük. Amikor a massza szép világossárgává, egyenletesen simává és habossá válik, fokozatosan hozzászitáljuk a lisztet, illetve a kukoricakeményítőt, majd óvatos mozdulatokkal összekeverjük.

2. Kivajazunk, sütőpapírral kibélelünk egy kisebb meg egy nagyobb tepsit, és mindkettőt, kb. 1 cm vastagon megtöltjük a tésztával. 160 fokra előmelegített sütőben 6 percig sütjük, majd a tésztát hagyjuk kihűlni.

3. A tepsiből eltávolítva, két kör alakú süteményszaggatót használva a piskótákból 4 darab 12 cm, és 4 db 7 cm átmérőjű tésztakört vágunk ki. Frissen tartó fóliával rétegezve félretesszük, hogy a korongok ne száradjanak ki.

4. A krémhez a tejet 80 fokra melegítjük. A citromokat gerezdekre vágjuk, majd először kipréselt levüket, utána a gerezdeket is a meleg tejhez adjuk. Egy másik edényben simára keverjük a lisztet a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk az időközben leszűrt tejet is. Kis lángon melegítjük. Amint forrni kezd, lehúzzuk a tűzről.

5. A citromsziruphoz kis edényben elkeverjük valamennyi hozzávalót, majd tűzre téve addig melegítjük, míg a cukor teljesen elolvad. Ezt is lehűtjük.

6. A karamellmártáshoz a vízhez keverjük a cukrot, majd a tűzre tesszük. Amikor a cukor hőmérséklete kb. 160 fokra emelkedik, elkezdődik a karamellizálódás folyamata. Ha a színe szép aranyossá válik, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a hideg tejszínt, valamint a vajat. Lehűtjük, félretesszük.

7. Amikor minden lehűlt, fóliával kibélelünk 4 teáscsészét. A 4 nagyobb tésztakört megáztatjuk a citromsziruppal, a csészékbe helyezzük, majd megtöltjük 2 evőkanál citromkrémmel. Beáztatjuk a kisebb tésztaköröket is, és "kalapként" használva lezárjuk velük a csészéket. 60 percre hűtőbe tesszük.

8. A megmaradt citromkrémhez adunk fél dl tejszínt, és ha még mindig túl keménynek találjuk, néhány csepp citromsziruppal lazíthatjuk. A krémnek mázként kenhető sűrűségűnek kell lennie.

9. A "citromfelhőket" a csészékből tányérokra borítjuk. Megkenjük a citrommázzal, a karamellkrémmel körítjük, a tejszínhabbal és néhány szelet friss citrommal díszítjük.

Ez a desszert a citrom sárga színének és ízének különböző árnyalataival játszik. Ha jól lehűtve tálaljuk, bármely szicíliai citromsörbettel felveszi a versenyt.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Citromkrémtortácska karamellmártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1122 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Az óceán kincsei
Az óceán kincsei
(Vince Kiadó, 2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról, és eljutunk a részletekig azzal kapcsolatban, hogy Ön, a fogyasztó hogyan bízhat meg a megvásárolt termékben. Ezen kívül... bővebben...
Citromkrémtortácska karamellmártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Az óceán kincsei
Az óceán kincsei
(Vince Kiadó, 2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról, és eljutunk a részletekig azzal kapcsolatban, hogy Ön, a fogyasztó hogyan bízhat meg a megvásárolt termékben. Ezen kívül... bővebben...
van itthon