Finn mézes keksz

Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg méz
100 dkg finomliszt
1 teáskanál reszelt narancshéj
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál őrölt gyömbér
3 db tojás
30 dkg margarin
vagy
30 dkg vaj
A cukormázhoz:
15 dkg átszitált porcukor

Elkészítés:

1. A mézet a fűszerekkel összeforralom, majd a tűzről levéve hozzáadom a vajat és jól összedolgozom egészet. Félre rakom hűlni.

2. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem, a sárgáját pedig kikeverem a cukorral. A felvert fehérjét hozzákeverem a sárgájához.

3. A lisztet elkeverem a szódabikarbónával, majd hozzáadom a mézes margarint és a cukros tojást.

4. A tésztát összegyúrom és egy éjszakára a hűtőbe teszem.

5. Nyújtás előtt hagyom szobahőmérsékletűre melegedni. Lisztezett felületen kb. 1.5 - 2 mm vékonyra nyújtom (ettől lesz olyan ropogós), kiszúrom, és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom. 160 fokosra előmelegített sütőben (gázsütő 1-es fokozat) 6-7 perc alatt megsütöm.

6. A cukormázhoz a tojásfehérjét (nem túl kemény) habbá verem, hozzáadom az átszitált porcukrot. Habverővel 7 percen keresztül keverem, amíg sűrű, tejföl állagú nem lesz. Egy habzsákba/zacskóba kanalazom, és gyors mozdulatokkal feldíszítem a mézeskalács tetejét.

Nálam legutóbb egy gyors, tojáshabdíszítés nélküli, sütipecséttel mintázott változat készült. Egyébként most próbáltam először a süti nyomdázást, igazán jó móka, haladós, de mégis mutatós a végeredmény, érdemes beszerezni egy ilyen pecsétet.
Finn mézes keksz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1600 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Finn mézes keksz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
twitter