Fügetorta

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fügetorta
Adag: 1 tortaforma (25 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg friss füge
2 és fél dl tejszín
½ dl rum
25 dkg baracklekvár
1 db citrom leve
15 dkg porcukor

Elkészítés:

1. Összeállítjuk az omlós tésztát, hideg helyen pihentetjük, majd kibélelünk vele egy kb. 25 cm átmérőjű tortaformát. A tészta alját villával könnyedén megszurkáljuk és lefedjük alufóliával.

2. 200 fokon 15-20 percig sütjük. A sütési idő vége előtt 5 perccel eltávolítjuk az alufóliát.

3. A fügét meghámozzuk, félbevágjuk. Egy mély tálba téve 30 percig áztatjuk a citrom 10 dkg porcukorral elkevert levében.

4. A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a maradék porcukrot. A baracklekvárt meglangyosítjuk, belekeverjük a rumot, és a felét a tészta aljára kenjük. Rátesszük a lecsepegtetett fügét és bevonjuk a maradék lekvárral.

5. Csillagcsővel ellátott nyomózsák segítségével kis habrózsákkal díszítjük.

Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

Édes omlós tészta

Édes omlós tészta
7 dkg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet
1-2 csepp vaníliaaroma
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérbélre emlékeztessen.

2. Belekeverjük a cukrot és a morzsás massza közepébe mélyedést nyomunk. A vaníliaaromával elkevert, kissé felvert tojást a közepébe öntjük (2. kép), keverőlapáttal gondosan kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta összeáll. Amennyiben túl száraznak találjuk, kevés vízzel megpermetezzük.

3. A tésztát a tálból enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk. Alaposan átgyúrjuk, míg sima, fényes tésztát kapunk (3. kép).

4. Cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk (4. kép). Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb.55 dekányi tésztát készíthetünk belőle.

Fügetorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2997 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
(Delta 2000 Kiadó, 1997)

bővebben...
Fügetorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
(Delta 2000 Kiadó, 1997)

bővebben...
facebook