Friss tészta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Kép nélkül
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db közepes méretű tojás
45 dkg liszt
½ teáskanál

Elkészítés:

1. A lisztet és sót szitáljuk egy kupacba tiszta gyúródeszkára. A közepébe készítsünk mélyedést és ebbe üssük egyenként a tojásokat (1. kép).

2. Apránként keverjük a tojásokat a liszthez (2. kép). Vigyázzunk, hogy a liszt falát "ne törjük át" mert a tojás szétfolyhat. Addig keverjük, amíg a liszt teljesen elvegyül a tojással.

3. Ha a tészta már túl sűrű ahhoz, hogy fakanállal kevergessük, akkor használjuk a kezünket (3. kép) és készítsünk a tésztából cipót. A tésztának simának és nem túl ragacsosnak kell lennie.

4. A cipót úgy dagasszuk (gyúrjuk), hogy a cipót lefelé és előre nyomjuk a tenyerünkkel (4. kép). Hajtsuk félbe, fordítsuk el egy negyednyit és ismételjük meg az előző mozdulatokat. Legalább 10 percig gyúrjuk.

5. A meggyúrt tésztát pihentessük 15-20 percig. A kinyújtáshoz a tiszta gyúródeszkát lisztezzük meg és a sodrófával a cipót középről kifelé nyújtsuk (5. kép).

6. Amikor a tészta már kb. fél cm vastag a távolabbi végét tekerjük rá a sodrófára és finoman húzkodjuk meg a másik végét (6. kép), miközben feltekerjük a fára. Tekerjük le róla és ismételjük ezt az eljárást egészen addig, amíg a tészta már szinte áttetsző lesz.

7. A tészta felvágásához a tésztalapból lazán hajtogassunk egy tekercset. Éles késsel vágjuk (7. kép) 3 milliméteresre a tagliolinihez, 6 milliméteresre a fettuccinéhez, 8 milliméteresre a tagliatelléhez vagy 2 centiméteresre a pappardelléhez. Bontsuk ki a tésztacsíkokat és fektessük tiszta konyharuhára. Lasagnéhoz a tésztát 9x30 centis lapokra vágjuk. Maltagliati készítésekor a tésztát 5 cm széles csíkokra nyújtsuk és vágjuk rombusz alakúra. A paglia e feno tészta 4 személyre fele rész sima, fele rész parajos fettucciniből készül.

Friss tészta Friss tészta Friss tészta Friss tészta Friss tészta Friss tészta Friss tészta
Friss tésztát otthon készíteni hálás feladat. Kis időbe telhet amíg elsajátítjuk a fortélyait, de mindenképpen megéri az erőfeszítést. Ha nincs időnk elkészíteni a tésztát a kereskedelemben kapható száraztésztákkal helyettesíthetjük a receptekben megadott fajtákat.
Friss tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4571 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
Kép nélkül
Friss tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
szólj hozzá, értékelj