Homár thermidor módra

| Homár thermidor módra receptek
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db élő, 50 dkg-os homár
35 dl víz
8 dkg frissen reszelt sajt
1 teáskanál dijoni mustár
1 csipet cayenni bors
1 evőkanál liszt
6 dkg vaj
½ csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál ánizsmag
1 teáskanál fekete bors
1 dl tejföl
vagy
2 dl tejszín
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Egy igen nagy fazékba öntjük a vizet és 2,5 dl bort, beleteszünk 1 evőkanál sót, a babérlevelet, a szétnyomott borsot, ánizst és a petrezselyem szárát. Ha a víz erősen forr, fejével előre beledobjuk a homárokat, 5 percig főzzük, majd levesszük a fazekat a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk.

2. Ezután a homárokat kivesszük a léből, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

3. A mogyoróhagymát meghámozzuk, és nagyon apróra vágjuk. Két deka vajat serpenyőben felforrósítunk, és állandóan kevergetve megpirítjuk benne a lisztet. Hozzáadunk 1.25 dl bort, majd a tejszín felét (de lehet 1 dl friss tejföl is), és rövid ideig csendesen forraljuk.

4. Levesszük az edényt a tűzhelyről, beleöntjük az előzőleg elkevert tojássárgáját, és még egyszer felforrósítjuk a keveréket, forrnia azonban már nem szabad.

5. A mártást sóval, borssal, cayenne-borssal és mustárral ízesítjük.

6. A homárt vágódeszkára fektetjük, és nagy, erős pengéjű, éles késsel hosszában kettévágjuk. A fejrészben lévő gyomrot és a hátában elhelyezkedő belet eltávolítjuk. Kivesszük belőle a húst és feldaraboljuk. Az ollókat késsel vagy diótörővel felpattintjuk, azokból is kiemeljük a húst. A páncélt megtisztítjuk.

7. A hideg vajat habverővel belekeverjük a forró mártásba, majd hozzáadjuk a maradék tejszínt is, végül a felaprított petrezselymet is.

8. A páncélt nagy, lapos formába vagy 4 hőálló tányérra helyezzük, 1-1 kanálnyi mártást teszünk a tányér közepére, rátesszük a húst, mártással és sajttal beborítjuk, és 225 fokosra előmelegített sütőben gyorsan átsütjük. Vajjal leöntött zöld spárga vagy brokkoli és petrezselymes burgonya illik hozzá.

A homár a fényűzés megtestesítője! Egy pohár hideg chablis-val, ropogós fehér kenyérrel ma már imbiszként is fogyaszthatjuk a rákok e legnemesebbikét. A klasszikus homárreceptek köz tartozik a "thermidor módra" elkészített homár. A nagy francia forradalom időszakában bevezetett naptárban thermidor, azaz a "meleget adó" július 20-tól augusztus 18-ig tartott. Bár ez a naptár csak 1806-ig volt érvényben a recept neve megőrizte a thermidort, és kétségtelenül utal a "hőség hónapjára", hiszen a homár fogyasztásához ez a leginkább kedvező időszak.
Homár thermidor módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2415 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei ,
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
Homár thermidor módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei ,
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
pinterest