Polenta erdeigomba-mártással

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Polenta erdeigomba-mártással
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg kukoricadara
11 és fél dkg gorgonzola sajt
5 dkg vaj
1 teáskanál
9 dl víz
9 dl tej
A mártáshoz:
1 nagy csipet szárított kakukkfű
4 evőkanál száraz fehérbor
2 és fél dkg vaj
másfél dl forró víz
igény szerint mascarpone
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
néhány ág kakukkfű

Elkészítés:

1. Öntsük a tejet és a vizet egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a sót és forraljuk fel. Hosszú nyelű fakanállal folyamatosan kevergessük, miközben lassan beleszórjuk a polentát. Amikor a massza besűrűsödött és kisimult, csökkentsük a lángot, hogy csak gyengén forrjon és főzzük 20 percig, időnként megkeverve.

2. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a vajat és a gorgonzolát. A polentát kanalazzuk át lapos tálba és simítsuk el a felszínét.

3. A polentát hagyjuk állni, amíg megszilárdul, majd vágjuk cikkelyekre.

4. Közben készítsük el a mártást. A vargányát áztassuk be forró vízbe 15 percre. Szűrjük le, de a levét ne öntsük ki. A vargányát vágjuk finomra, az áztatóvizet szűrjük át konyhai papírtörlővel kibélelt szűrőn.

5. Olvasszuk meg a vajat egy kicsi lábasban. Pirítsuk rajta a vágott friss gombát körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a bort, a vargányát és átszűrt áztatólevét, valamint a szárított kakukkfüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Főzzük további 2 percig. Keverjük bele a mascarponét és főzzük néhány percig, amíg térfogata a kétharmadára csökken. Tegyük félre hűlni.

6. Forrósítsunk fel egy bordázott grillező tepsit vagy grillsütőt, és süssük a polentát ropogósra. Kenjük be olvasztott vajjal és tálaljuk a mártással. Friss kakukkfűvel díszítsük.

Az erdei gomba aromája jól illik a mascarponéhoz ebben a mártásban, és együttesen kiemeli a polenta ízét. Sült burgonya tetejére is nagyon alkalmas e mártás.
Ha kapunk friss vargányát, akkor ezt használjuk a szárított helyett. Előzetesen feltétlenül mossuk meg. Ehhez a recepthez körülbelül 17.5 dkg vargányára van szükség.
Száraz rozé illik hozzá.
Polenta erdeigomba-mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2009 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
Polenta erdeigomba-mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
twitter