Chili con carne

Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Chili con carne
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg konzerv vesebab
50 dkg sovány darált marhahús
½ teáskanál sambal oelek
1 evőkanál friss, összetépkedett kakukkfű
5 dl húsleves
4 evőkanál olaj
3 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, és finomra aprítjuk. A sárgarépát és a zellergumót meghámozzuk, a chilipaprikákat megmossuk, elfelezzük, és kivágjuk az ereket, a magokat kiöblítjük. Mindezt lehetőleg kis kockákra vágjuk. A konzervparadicsomot durván fölaprítjuk.

2. Egy nagy, lehetőleg nehéz lábost a tűzhelyre teszünk, beleöntjük az olajat, és felforrósítjuk. Először csak a darált húst magában megpirítjuk benne, hogy szépen sercegjen, és kicsit megbarnuljon. Aztán hozzákeverjük először a hagymát és a fokhagymát, rövid ideig együtt pirítjuk, utána a sárgarépát, zellert, paprikát, a legvégén pedig a paradicsomot a levével együtt.

3. Ekkor hozzáöntjük a húslevest, kakukkfűvel, sambalpasztával, sóval és borssal erősen fűszerezzük. Egyszer felforraljuk, aztán lefedjük, és közepes hőnél 60-90 percig pároljuk.

4. A babot a konzervdobozból szűrőbe öntjük és gyorsan leöblítjük. A lábosba tesszük, 15 percig tovább rotyogtatjuk. A végén mindenképp kóstoljuk meg, és fűszerezzük jó erősre. Friss kenyérrel kínáljuk.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Chili con carne
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1458 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
A főzés alapkönyve ,
A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub, 2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a főzés... bővebben...
Chili con carne
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
A főzés alapkönyve ,
A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub, 2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a főzés... bővebben...
google+